Gălățenii se plimbă mai mult în jurul casei

Gălățenii se plimbă mai mult în jurul casei
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Google a măsurat, recent, efectele izolării sociale cauzate de coronavirus în 131 de țări. Compania a publicat statisticile din datele de localizare a utilizatorilor acestei platforme, inclusiv în România, pentru fiecare județ în parte. Rapoartele arată cum au scăzut deplasările în parcuri, în centre comerciale, la restaurante, cu transportul în comun și la locul de muncă. Totodată, este evidențiat modul în care deplasările au crescut în zonele rezidențiale.

În cazul județului Galați, între 16 februarie și 29 martie, deplasările au scăzut cu 80 la sută în zonele cu centre comerciale și în locurile de recreere aferente, cu 51 la sută la farmacii și magazinele cu alimente, cu 66 la sută în parcuri și cu 38 la sută către și dinspre locurile de muncă. Datele prezentate de Google provin de la utilizatorii care au activat pe telefonul mobil "istoricul localizării".

Dintre toți indicatorii luați în calcul de companie, doar ultimul, deplasările în zonele rezidențiale, a fost în creștere. Astfel, gălățenii au ieșit în zona locuienței cu 16 la sută mai mult decât o făceau la jumătatea lui februarie. Un alt indicator arată că deplasările în gări și în stații au scăzut la Galați cu 71 la sută. Cifre asemănătoare pot fi întâlnite și în restul țării.

"Sperăm ca aceste rapoarte să-i ajute pe responsabilii sănătăţii publice să ia decizii privind modul de gestionare a pandemiei de COVID-19. De exemplu, aceste informaţii îi pot ajuta pe factorii de decizie să înţeleagă schimbările de tendinţe în deplasările esenţiale, ceea ce i-ar putea determina să facă noi recomandări privind programele de funcţionare sau oferirea de servicii de livrare. Pentru a proteja viaţa privată, nu va fi pusă la dispoziţie nicio informaţie ce poate contribui la identificarea persoanelor, cum sunt locaţia, contactele sau deplasările individuale", a explicat compania americană.

Aplicații în dezvoltare

O tendinţă în unele ţări vizează instalarea de către cetăţeni a unor aplicaţii mobile pentru verificarea respectării măsurilor de carantină sau izolare la domiciliu. În Europa, săptămâna trecută, o echipă de experţi a anunţat că a început să dezvolte o aplicaţie destinată smartphone-urilor pentru identificarea celor care au intrat în contact cu persoane infectate cu Covid-19. Aplicaţia va folosi în mod anonim tehnologia Bluetooth. Cetăţenii ar urma să-şi instaleze, voluntar, aplicaţia, iar principalul scop este de a urmări mai precis persoanele cu risc de infecţie. Iniţiativa propune păstrarea unei evidenţe a momentului în care un smartphone intră în raza de acţiune a altui dispozitiv, astfel încât, în cazul în care o persoană este testată pozitiv, oamenii din jurul său cu risc de infecţie să poată fi identificaţi rapid. În China, spre exemplu, care este încă o dictatură, cetățenii sunt obligați să aibă tot timpul la ei telefonul mobil.

 

Citit 5285 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2020 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.