Învăţământul se pregăteşte de grevă

Învăţământul se pregăteşte de grevă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Liderul sindical Valeriu Diculescu crede că reducerea fondului de salarii cu 25 la sută, prin măsurile impuse Guvernului de FMI îi va convinge pe profesori să protesteze * Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă susţine că nu poate şti deocamdată ce vor însemna măsurile prevăzute de Guvern pentru învăţământul gălăţean *

Vestea că salariile vor fi reduse cu încă 25 la sută, în condiţiile în care ei se luptă prin tribunale pentru majorarea de 33 la sută, a căzut ca o ghilotină peste speranţele profesorilor gălăţeni.

Sindicaliştii au decretat stare de urgenţă şi au convocat o serie de întâlniri pentru negocieri, săptămâna viitoare:

„Pentru luni, au cerut ministrului Funeriu o întâlnire de urgenţă, miercuri se vor întâlni toate cele patru federaţii, iar joi vom face consiliu naţional la nivel de federaţia noastră să vedem ce se va stabili. Poate aşa colegii noştri vor fi mai hotărâţi să facă grevă, că până acum nu prea erau hotărâţi”, spune Valeriu Diculescu, liderul SIP Galaţi. 

Diculescu susţine că ar fi nedrept ca tot de la învăţământ să se facă disponibilizări: „S-au redus, numai la Galaţi, 500 de posturi anul trecut şi alte 300 anul acesta. Unde se va ajunge?”

„Legea Educaţiei – o bombă cu efecte devastatoare”

Liderul SIP susţine că profesorii ar trebui să fie convinşi de necesitatea grevei mai ales pentru blocarea proiectului Legii Educaţiei:

„Salariile nu ştim dacă le putem păstra măcar în forma actuală, dacă ne cere FMI asta. Dar proiectul de lege este o bombă cu efect devastator şi pe termen lung asupra învăţământului. În primul rând, prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, elevii din rural vor renunţa la liceu”.

„Un alt efect devastator în învăţământul rural va fi faptul că nu se va mai plăti naveta, ceea ce-i va descuraja pe profesorii calificaţi să mai meargă la ţară”.

„Şi aşa au un salariu de 800 de lei, la debut. Dacă se mai ia 25 la sută vor ajunge la 600. Dacă dai 400 pe navetă, rămâi cu 200. Nici femeia de serviciu nu-ţi mătură scara pe atâţia bani!”, spune nemulţumit Diculescu.

„Sperăm că se va disponibiliza din altă parte”

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă susţine că deocamdată nu ştie ce efecte vor avea asupra învăţământului gălăţean aceste măsuri pe care trebuie să le ia Guvernul: „Disponibilizări şi reduceri de posturi s-au făcut. În mod normal, ar trebui să se mai facă şi în alte părţi”.

„În plus, noi avem deja un buget aprobat pentru salarii, buget care este suficient până la sfârşitul anului. Cu excepţia banilor care s-ar cuveni prin hotărârile judecătoreşti. Până la o rectificare negativă a bugetului nu pot discuta de o micşorare a salariilor profesorilor”, a ocolit răspunsul Resmeriţă, ca un bun politician ce este.

Concret, într-adevăr, nimeni nu poate spune  ce se va întâmpla. Oricum, mai bine nu va fi.   

Citit 1525 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.