Pichetare şi bătaie cu flori la ISJ

Pichetare şi bătaie cu flori la ISJ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După ce au pichetat Prefectura, cei peste 100 de profesori au mers la ISJ * Lozincile şi fluierăturile protestatarilor au fost  contracarate cu flori de şefii ISJ * Pichetarea s-a finalizat la masa negocierilor *

Surprize în ambele tabere, la pichetarea care a avut loc joi, la sediul ISJ-ului. Profesorii protestatari nu au avut prea mult timp să-şi strige lozincile şi să fluiere, pentru că au fost întâmpinaţi de inspectorul general Doruleţ Resmeriţă şi de inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu cu zâmbete şi flori.

Crizantemele albe n-au ajuns însă pentru toată lumea: „Scuze, nu mi-am imaginat că pe ninsoarea aceasta vor fi atât de mulţi oameni la o simplă pichetare”, a spus şeful învăţământului gălăţean, surprins şi el de vehemenţa cadrelor didactice.

Cum situaţia conflictuală a fost dezamorsată din start, s-a trecut direct la masa negocierilor.

„Cred că vă pot da o veste bună”

Problema cea mai arzătoare care i-a mânat pe dascăli în luptă e acordarea salariilor conform cu hotărârile judecătoreşti obţinute în baza Legii 221.

„Cred că vă pot da o veste bună. Cei de la minister mi-au cerut o situaţie exactă a numărului de angajaţi care au obţinut hotărâri definitive şi executorii şi  suma totală reprezentată de diferenţele salariale obţinute în baza acestor hotărâri judecătoreşti”, le-a spus Doruleţ Resmeriţă.

Acesta a mai spus că din nefericire, există hotărâri judecătoreşti care conţin precizări lapidare şi creează dificultăţi în încadrarea personalului după Legea 221.

„Există aceste notificări ale ministerului pe care trebuie să le respectăm. Există şi hotărâri judecătoreşti pe care trebuie să le respectăm, că doar suntem un stat de drept. Ca să nu apară greşeli, am solicitat Agenţiei Naţionale de Prestări Sociale să trimită la Curtea de Conturi încadrările de la cele 60 de unităţi de învăţământ unde există sentinţe irevocabile, ca să vedem dacă încadrările s-au făcut în mod corect”.

„Aşteptăm din partea Curţii de Conturi un răspuns în scris pentru fiecare unitate, şi în funcţie de acest document se vor putea reglementa lucrurile”, a mai spus Resmeriţă.

„La unele şcoli se iau banii înapoi”

Soluţia li s-a părut rezonabilă sindicaliştilor: „Ne-am săturat să ni se taie abuziv drepturile, dintr-o trăsătură de condei sau din vorbe spuse pe la colţuri de lucrători de la Primărie care nu au primit statele cu salariile mărite”.

„Avem mai multe situaţi. Şcoli care au câştigat şi nu şi-au primit salariile mărite, invocându-se lipsa fondurilor, şcoli care au primit două luni şi acum li s-a diminuat salariul şi şcoli unde s-au plătit lefurile majorate,  iar acum li s-au micşorat şi li se opreşte din salariu şi ceea ce au primit în ianuarie. Nu se poate aşa ceva”.

„Notele ministerului sunt abuzive şi ştim că a primit misiune să facă în aşa fel încât să nu se plătească aceste majorări. De aici şi haosul creat”.

„Am discutat şi noi cu judecători, foşti elevi de-ai noştri şi au râs de noi că murim cu dreptatea în mână. Nu mai credem ce se spune, vrem să apelăm la toate mijloacele, executori judecătoreşti, alte procese, pentru a ni se respecta  drepturile”, a spus Valeriu Diculescu, preşedintele SIP.

Rămâne de văzut în zilele următoare ce noutăţi vor sosi pe această temă, mai ales că cei din Guvern şi minister sunt cam strânşi cu uşa de ameninţări cu proteste de pe toate fronturile sindicatelor din învăţământ.

Citit 2349 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.