Populația Galațiului scade cu (prea) mare viteză. Declin demografic accentuat

Populația Galațiului scade cu (prea) mare viteză. Declin demografic accentuat
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Numai pe parcursul a două luni, februarie și martie, județul Galați a ajuns să numere cu peste 700 de locuitori mai puțin. Este vorba despre o scădere demografică fulgerătoare, rezultată doar din diferența dintre numărul deceselor și cel al nașterilor. Pentru a ne da seama mai bine de dimensiunea problemei, putem spune că e ca și cum un sat de dimensiuni medii ar rămâne pustiu aproape peste noapte.

În februarie și martie, anul acesta, în județul Galați au fost înregistrate 545 de nașteri, arată ultimele date ale Direcției Județene de Statistică Galați, pe care vi le prezentăm în exclusivitate. În același interval de timp, numărul gălățenilor care au trecut la cele veșnice l-a depășit cu mult pe cel al nou-născuților, de unde rezultă un spor natural (diferența dintre numărul deceselor și cel al nașterilor - n.r.) puternic negativ. Concret, în cele două luni menționate, în județul Galați au murit 1.256 de persoane, ceea ce înseamnă că populația județului a scăzut brusc cu peste 700 de persoane.

Declinul demografic care afectează Galațiul de ani buni are două cauze principale: pe de o parte, ca urmare a situației sociale și economice dificile pe care o traversează județul nostru, foarte mulți tineri au plecat către alte orașe din țară sau în străinătate. La rândul lor, tinerii rămași în locurile natale nu se mai grăbesc să devină părinți, în mare parte și din cauza situației economice dificile prin care trecem. Pe de altă parte, Galațiul are o populație îmbătrânită demografic (sociologii consideră că atunci când peste 15 la sută din totalul locuitorilor au peste 65 de ani, vorbim despre îmbătrânire demografică), lucru care explică mortalitatea ridicată, dar și nevoia crescută și adesea neacoperită de servicii medico-sociale.

Mai puțini și mai îmbătrâniți

Și dacă aruncăm o privire peste ceea ce se întâmplă la nivel național observăm o scădere demografică pe toată linia. Astfel, în timp ce fiecare județ în parte înregistrează sporuri naturale negative (unele în mult mai mică măsură decât Galațiul), România a rămas mai săracă demografic, doar în perioada februarie-martie 2020, cu peste 20.000 de locuitori.

Specialiștii Institutului Național de Statistică nu vin cu vești bune nici când ne referim la viitor. Astfel, se estimează că populația rezidentă de 80 de ani și peste va crește în toate județele. În anul 2060, spre exemplu, un număr de 18 județe, printre care și Galațiul, vor înregistra ponderi de peste 40 la sută ale populației rezidente de 80 de ani și peste, din populația de peste 65 de ani. În cuvinte mai simple, populația va fi extrem de îmbătrânită, ceea ce înseamnă că localități întregi vor deveni adevărate aziluri.

Citit 7417 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.