Sănătatea gălăţeană, roasă de sărăcie

Sănătatea gălăţeană, roasă de sărăcie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Banii pentru medicamente compensate şi gratuite ajung, în cel mai bun caz, până în luna iunie * Bani mai puţini pentru dispozitive medicale, specialităţi medicale, investigaţii paraclinice şi îngrijiri la domiciliu * Mai mulţi bani decât în 2009 vor primi doar medicii de familie, spitalele şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă *

Chiar dacă din ce în ce mai mulţi gălăţeni sunt diagnosticaţi cu diverse afecţiuni - unele dintre ele grave, necesitând administrarea unui tratament scump şi de durată - bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) este mai mic decât anul trecut.

Detalii suplimentare în acest sens ne-a oferit preşedintele CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia (FOTO). Cu câteva excepţii, am putea spune dintru început că din bugetele şi aşa schilodite ale Sănătăţii gălăţene s-au mai tăiat din nou nişte bani. Aşa că e tare greu de spus cum o vom scote la capăt şi în 2010.

Compensate şi gratuite, doar până la vară

„Putem spune, mai întâi, că banii pentru medicamente gratuite şi compensate sunt cu 37,45 la sută mai puţini decât în 2009”.

„Scăderea se datorează şi faptului că din bugetul pe 2010 a fost nevoie să plătim creditele de angajament pe baza cărora a funcţionat sistemul din trimestrul patru al anului trecut”, a precizat Olimpia Buzia.

Din nefericire, dacă nu se vor lua măsuri urgente la nivel naţional pentru suplimentarea acestor fonduri, banii vor ajunge, în cel mai bun caz, până la finele lunii iunie.

Apoi, adio medicamente compensate şi gratuite! Inutil să mai insistăm asupra faptului că prea puţini sunt gălăţenii care îşi permit tratamente cu banii jos, chiar şi pentru afecţiuni banale, care nu le pun viaţa în pericol.

Tocmai de aceea, mai spune preşedintele CJAS Galaţi, s-ar putea recurge la introducerea unui sistem de tip clow-back, măsură care să atragă mai mulţi bani către Sănătate şi să permită evitarea colapsului.

„Vorbim, de fapt, despre un proiect despre care s-a mai discutat şi în cursul anului trecut şi care se referă la o taxă pe care o plătesc producătorii de medicamente”.

„Nu s-a stabilit deocamdată criteriul în funcţie de care se va aplica taxa. Ar putea fi vorba însă de taxa pe unitate terapeutică, care să varieze procentual între cinci şi unsprezece la sută”.

„Cu alte cuvinte, cu cât producătorul va pune pe piaţă mai multe unităţi terapeutice, cu atât taxa va fi mai mică”, a declarat farm. Olimpia Buzia.

Fonduri reduse şi liste de aşteptare

„Pentru dispozitive medicale, am primit cu 13 la sută mai puţini bani”, a precizat preşedintele CJAS”.

Asta, în condiţiile în care 1.161 de persoane sunt acum pe lista de aşteptare pentru un dispozitiv medical sau altul (jumătate dintre ei fiind în aşteptarea aprobării pentru a-şi procura substanţă vâscoelastică, utilizată în faza de recuperare a  diverselor afecţiuni ortopedice).

Şi pentru medicina pe specialităţi au scăzut fondurile, cu 22 la sută. Laboratoarele de analizele vor primi şi ele cu 14,88 la sută mai puţine fonduri în 2010, deşi nici bugetul anului trecut nu se dovedise satisfăcător.

Şi dacă atunci listele de aşteptare pentru investigaţii decontate de Casă erau şi atunci destul de lungi, gândiţi-vă cam cât va dura în 2010 până să ajungeţi să vă faceţi analize. Noi vă sugerăm deja să vă grăbiţi cu programările.

Afectat a fost şi sectorul îngrijirilor la domiciliul, pentru care s-au acordat, în 2010, cu şase la sută mai puţin bani decât în cursul anului trecut.

Bani mai mulţi pentru medicina de familie

Trei au fost sectoarele sistemului medical care au avut parte de o majorare de buget, faţă de anul trecut.

Este vorba despre medicina de familie, către care se vor îndrepta cu 25 la sută mai mulţi bani decât în 2009, de spitale, care vor primi cu 10 la sută mai mult, şi de Serviciul Judeţean de Ambulanţă, al cărui buget a crescut, potrivit preşedintelui CJAS, cu şase la sută.

„Au scăzut şi încasările Casei de Asigurări”

„În lunile ianuarie şi februarie din acest an am încasat cam cu 25 la sută mai puţin bani decât în aceeaşi perioadă a lui 2009. Iar în majoritate cazurilor, nici măcar nu este vorba despre rea voinţă a contribuabilului”.

„Situaţia nu este una tocmai fericită, având în vedere faptul că şi în 2009 încasasem, per total, cam cu un sfert mai puţin decât în 2008”, a conchis preşedintele CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia.

Citit 849 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.