Şomajul şi medicamentele judeţului

Şomajul şi medicamentele judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În sală a cam bătut vântul prin societatea civilă *

Mai aplicată decât alteori mi s-a părut şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social, condusă atent de noul subprefect, Daniel Ovidiu Tudorache. În schimb, prin sală a cam bătut vântul, mai ales printre scaunele pe care stă de obicei dumneaei societatea civilă.

Ieri am numărat doar doi lideri de sindicat, alfa şi omega, cum s-ar spune, Emil Gârneaţă – Cartel Alfa şi Viorel Ariton - BNS şi doi reprezentanţi ai mediului de afaceri, respectiv Elena Patriche, lidera unei organizaţii a producătorilor agricoli şi Marian Filimon, şeful IMM-urilor gălăţene.

Şi-or fi pierdut încrederea oamenii în aceste întâlniri la care poţi să-ţi spui oful, sperând că poate se va îndrepta ceva? Că de anunţat, reprezentanţii (problemelor) gălăţenilor au fost anunţaţi…

O fi fost de vină ora, 10 adică, neobişnuită pentru astfel de întâlniri, când omul mai are treabă la serviciu? E drept, măcar câţiva lideri sindicali aveau ieri, am aflat, activităţi importante în ţară.

Dar chiar să fie sindicatele formate dintr-un singur om?! Nu există înlocuitori?

Măcar, Consiliul Judeţului, care nu a putut răspunde ieri la întrebările legate de una dintre direcţii, a fost totuşi reprezentat de şefa unui departament care, chiar fără mandat de intervenţie, va putea să-şi informeze şefii…  

Ordinea de zi a şedinţei desfăşurate ieri în Sala (prea) mare a Prefecturii a fost de altfel interesantă, cuprinzând chiar probleme „asortate” acestor momente: o analiză privind nivelul realizărilor cuprinse în Programul pentru Ocuparea Forţei de Muncă  pentru anul 2009 şi propunerile pentru anul 2010, precum şi o analiză a consumului de medicamente compensate şi gratuite în judeţul nostru pe anul trecut.

Atât subprefectul, cât şi directorul executiv al Instituţiei Prefect au tot încercat să îndrepte discuţiile spre o zonă concretă, cu posibilităţi de rezolvare a deficienţelor din ambele domenii şi concluzia a fost că va mai trebui să se discute şi în viitor pe aceste teme.

După întâlnire, subprefectul i-a rugat pe cei doi lideri sindicali să mai rămână la o discuţie aprofundată în cabinet. Intervenţiile directorului executiv al Prefecturii, Vasile Pârlog, au încercat să clarifice lucrurile. Primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, a dat răspunsuri sincere: nu se poate!

Nu se poate adică renunţa la unele sporuri salariale care a trebuit să fie date angajaţilor, în ciuda crizei, după ce unii au câştigat acest drept în instanţă. Legile ar trebui corectate, spune din nou primarul. Vom reveni cu mai multe amănunte, astăzi reţinând măcar câteva lucruri.

Astfel, de la Carmen Hanţaţuc, director coordonator a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi, am aflat că nivelul încadrărilor în muncă  prin derularea Programului de Ocupare a Forţei de Muncă în anul 2009 a fost inferior celui din anul 2008, cat şi nivelului planificat pentru 2009.

Preşedinta CJAS, Olimpia Buzia, ne-a vorbit despre situaţia medicamentelor în ultimii doi ani. Emil Gârneaţă, lider al Cartel Alfa, a iniţiat o discuţie mai veche, care s-ar putea finaliza cândva pozitiv: cum să facem să câştige licitaţiile pentru lucrări gălăţene firme gălăţene. Legal şi european plus după regulile concurenţei, nu se poate, a fost concluzia „etapei”.

Astăzi, este rândul programului ISPA să fie dezbătut, a anunţat ieri directorul Pârlog.                          

Citit 536 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.