* Asociaţiile de proprietari, nemulţumite de modul de desfăşurare a programului de reabilitare termică a blocurilor *
Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat a identificat o serie de disfuncţionalităţi “serioase” în ceea ce priveşte modul de aplicare a programului pentru reabilitarea termică a blocurilor, în urma unei analize a acestuia şi a întâlnirilor cu asociaţiile de proprietari, cetăţeni şi specialişti, se arată într-un comunicat al organizaţiei.
Program vital cu derulare centenară
Liga Habitat atrage atenţia “că acest program este unul pe termen lung şi a avansat cu paşi mărunţi în ultimul an şi jumătate.
„Există riscul major ca lucrările executate îndoielnic să influenţeze negativ disponibilitatea cetăţenilor de a utiliza oportunităţile de reabilitare termică”.
„În momentul în care faţadele vor începe să se desprindă şi vor avea loc exfolieri ale tencuielilor, încrederea în program se va diminua”, se spune în comunicat.
„Deşi, conceptual, programul este vital pentru îmbunătăţirea stării fondului locativ şi reducerea consumului de energie, ignoranţa autorităţilor şi constructorilor distruge cel mai amplu şi necesar program de eficientizare termică şi modernizare a locuinţelor demarat până acum în România”.
„Întregul program de reabilitare termică trebuie simplificat şi trebuie încurajată investiţia privată în măsuri de reabilitare şi eficienţă energetică. În ritmul actual, în care autorităţile au capacitatea de a investi în reabilitarea a doar 25.000 apartamente pe an, toate blocurile din România vor fi reabilitate peste exact 120 de ani”, se mai arată în text.
Tipuri de probleme
Liga Habitat a identificat pe parcursul derulării programului trei tipuri de probleme: juridice şi de legislaţie, tehnice şi care ţin de organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.
În ceea ce priveşte problemele tehnice şi legislative, Liga afirmă că programul a fost conceput greşit prin accentuarea rolului autorităţilor locale/primăriilor care sunt definite, în mod eronat, ca beneficiare ale reabilităţii termice, în detrimentul beneficiarilor reali ai programului, adică proprietarii apartamentelor care sunt reabilitate.
„Astfel, proprietarii nu au nici un cuvânt de spus în alegerea executantului lucrărilor de reabilitare şi, în marea majoritate a cazurilor, nu primesc devize complete cu privire la lucrările efectuate sau sunt puşi în faţa faptului împlinit, primind înainte de momentul recepţiei devize cu până la 50 la sută mai mari faţă de devizul iniţial”.
Liga reclamă şi faptul că legislaţia privind reabilitarea termică nu prevede sancţiuni aplicabile autorităţilor locale care nu respectă drepturile proprietarilor de apartamente.
„Unele autorităţi locale abordează acest program ca fiind o ˝pomană˝, uitând că utilizează de fapt fonduri publice care sunt constituite, prin taxe şi impozite, tot de beneficiarii reali ai programului – cetăţenii – proprietari de apartamente”.
„Aşa cum este conceput programul în prezent şi aplicat de autorităţile locale, nu se încurajează atragerea de fonduri din alte surse decât cele publice”.
Organizaţia propune revizuirea cadrului legal prin consultarea ˝obligatorie şi reală˝ a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari.
De asemenea, Liga consideră că trebuie reglementată posibilitatea de a atrage fonduri private pentru lucrările de reabilitare.
Deduceri de impozit şi TVA zero
Organizaţia propune ca proprietarii care investesc în măsuri de eficienţă energetică să beneficieze de o deducere din impozitul pe venit de până la 500 de euro pe an.
Alte propuneri vizează TVA „0” pentru lucrările de reabilitare şi materialele de construcţii folosite la acestea, alocarea directă a fondurilor către proprietari, care să decidă executantul, şi încurajarea obţinerii de credite garantate de stat sau cu dobânda subvenţionată.
Calitatea înainte de toate
Problemele tehnice sunt cauzate de utilizarea deficientă a materialelor de construcţie. Un alt aspect semnalat este folosirea personalului necalificat, companiile consacrate care câştigă licitaţiile subcontractându-le altor firme.
Liga propune folosirea de sisteme de termoizolaţie complete, agrementate tehnic, şi nu cele hibride, garanţia calităţii fiind astfel asigurată automat, implicarea Inspecţiei de Stat în Construcţii pentru verificarea şantierelor şi solicită aplicarea cu rigurozitate a principiilor de asigurare a calităţii.
În privinţa problemelor care ţin de organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, Liga propune ca acestea să poată beneficia de asistenţă specializată, pe tot parcursul reabilitării, precum şi să fie reprezentate de formele asociative din care fac parte.