* Fiţi fără grijă: calitatea aerului rămâne „bună”! *
Galaţiul este sub imperiul prafului. Degeaba s-a închis UCC-ul, de-şi făceau cruce babele, mulţumite că nu li se mai înnegresc muşcatele pe balcoane, că aerul este la fel, dacă nu mai poluat decât era înainte! Praful domneşte pe toate străzile oraşului.
Este produs de nisipul fin, împrăştiat în iarnă, pe străzi, ca material antiderapant. Provine şi din sutele de dâmburi de pământ, rezultate din diverse lucrări – fie ISPA, fie avaria de la Elice, fie cele de înlocuire a conductelor de gaze naturale.
Şi, în final, este produs şi iscat de echipele de muncitori de la Ecosal şi Vega, care lucrează ziua în amiaza mare, în plin trafic, pe străzile oraşului, la asfaltare.
Procedeul care face ca parfumul dat acasă pe haine să se metamorfozeze într-o pulbere albă, plină de mizerie, imediat cum ieşi pe stradă, constă în curăţarea gropilor cu aer sub presiune.
O dată cu pietricele mai mari sau mai mici, aruncate direct către maşinile din trafic, se ridică şi domnia sa, praful…
Aşa s-a întâmplat, ieri dimineaţă şi pe Drumul de Centură (unde lucrau cei de la Vega) şi pe strada Prelungirea Brăilei (către Micro 19, în dreptul Parcului Cloşca), dar şi pe Brăilei (la Păpădie). Cine plăteşte dacă o maşină este stricată de ploaia de pietricele?
„În mod normal, Primăria, aşa cum plăteşte în cazul oricărei avarii produse pe domeniul public. Se face o reclamaţie, însă… trebuie demonstrat că din această cauză a fost avariată maşina”, a răspuns viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.
Acesta a repetat aceleaşi explicaţii pe care le-am primit, în urmă cu câteva zile şi de la şeful Direcţiei Tehnice:
„Nu se poate lucra noaptea, pentru că temperatura este prea scăzută şi nu se poate asfalta bine. Se lucrează ziua, în trafic, însă, de regulă, se opreşte circulaţia pe o bandă, aşa cum am făcut, astăzi, pe Brăilei”.
„Nu putem închide o stradă pentru asfaltări, pentru că şi aşa se circulă infernal..., s-ar produce blocaje şi mai mari în trafic”.
Ieri, din cauza aglomeraţiei, o salvare încerca să se strecoare pe Brăilei, iar pe strada Domnească, coada de maşini era interminabilă, din cauza deciziei de a se opri circulaţia pe o bandă.
Problema este că, deşi praful ne atacă din toate direcţiile, treaba este cât se poate de bună; respirăm aer curat, lucru confirmat şi de panoul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, de la Păpădie, care ne certifică faptul că este „bună” calitatea aerului respirat.