Bătaie de joc generalizată

Bătaie de joc generalizată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din 2006, după ce o parte din clădire a fost retrocedată, în fiecare an, copiii şi educatoarele sunt ameninţaţi că rămân fără sediu * Acum sunt  daţi afară din corpul de clădire unde au dormitoarele, pentru că  proprietarul vrea să vândă * Din 2007 se încearcă extinderea instituţiei, dar din neglijenţa Primăriei şi dezinteres, lucrările au rămas la nivel de fundaţie *

În septembrie 2006, chiar înainte de începerea anului şcolar, copiii, părinţii şi educatoarele de la Grădiniţa Nr. 5 (Str. Domnească, colţ cu str. Ep. Melchisedac Ştefănescu (fostă Vultur) au aflat cu stupoare că imobilul a fost retrocedat în urma unui proces pe care Primăria l-a pierdut prin neprezentare.

Noroc că directoarea instituţiei, Oana Enache, a fost ageră la minte şi vigilentă şi a descoperit la timp că solicitantul nu avea acte de proprietate pe întreaga clădire, ci numai pe un corp al acesteia.

Aşa, grădiniţa a continuat să funcţioneze în acelaşi spaţiu, păstrând şi corpul câştigat în instanţă, fără să plătească chirie, pentru că nici proprietarul nu a solicitat acest lucru. 

În 2007 - alocat fonduri de la Guvern pentru extinderea unităţii. Însă Primăria a tergiversat lucrurile, nu a executat la timp proiectul, iar banii s-au pierdut la sfârşitul anului.

În 2008 s-a alocat o altă sumă, s-au început lucrările, dar nu s-au finalizat nici în ziua de astăzi, din lipsa banilor.

Deşi fonduri pentru Galaţi au fost, deşi situaţia de la grădiniţa respectivă este o urgenţă, din motive care ne scapă nu s-au alocat bani pentru finalizarea extinderii.

Singura grădiniţă cu program prelungit din zonă

Autorităţile locale şi centrale au dovedit un cras dezinteres pentru problema celor 80 de copii care frecventează în prezent grădiniţa.

Timp de patru ani, micuţii au mers în bejanie, fie la Palatul Copiilor, fie la o altă grădiniţă, unitatea funcţionând în mai multe locuri deodată.

În fiecare an, aceleaşi probleme cu proprietarul corpului de clădire, care ameninţă că-i va da afară.

Acum se confruntă cu aceeaşi situaţie: proprietarul ameninţă din ianuarie că va vinde corpul de clădire în care sunt acum dormitoarele piticilor.

„Ce vom face în aceste condiţii? Ne desfiinţăm ca grădiniţă cu program prelungit, pentru că fără dormitoare nu putem funcţiona”.

„Ce vor face cele 80 de familii care-şi aduc copiii la noi şi nu au cum să-i ia la ora 12.00?”.

„Suntem singura grădiniţă cu  program prelungit din zonă şi acoperim o arie destul de mare”, spune, supărată, directoarea Oana Enache.

Adrese peste adrese, degeaba

Aceasta susţine că, prin nenumărate adrese, a adus la cunoştinţă Primăriei intenţia proprietarului de a vinde imobilul, dar degeaba. „Încă din ianuarie tot scriem hârtii”.

„Le-am tot scris că proprietarul este dispus să negocieze şi să vândă clădirea Primăriei, în primul rând. Abia recent am primit şi noi un răspuns”.

„Ni s-a transmis foarte sec că nu sunt fonduri în buget pentru aşa ceva. Nu mi-a venit să cred când am văzut!”

„Aşa au rezolvat ei problema celor 80 de copii care vor rămâne fără grădiniţă. Nici cel mai mic interes pentru soarta lor!”, se plânge directoarea.

Un primar prea îndepărtat

În urmă cu trei zile, primarul sau un reprezentant al Primăriei a fost zadarnic aşteptat la Grădiniţa Nr. 5 de directoare şi de inspectorul general Doruleţ Resmeriţă, pentru a lua o decizie comună cu privire la această problemă. 

Zadarnic am aşteptat şi noi ieri un răspuns din partea purtătorului de cuvânt al acestei instituţii, Nicoleta Manole. 

Grădiniţele - lăsate de izbelişte

De altfel, situaţia de la Grădiniţa Nr. 5 nu este singura. Galaţiul suferă de lipsa spaţiilor suficiente pentru copii de ani de zile şi nu se face nimic concret.

„Suma pentru cumpărarea acestui imobil de către primărie nu ar fi un capăt de ţară. Cu 5 milioane de lei s-ar putea rezolva problema tuturor grădiniţelor din Galaţi, dar nu există interes”.

„Sunt spaţii de la parterul blocurilor aflate în posesia Primăriei care ar putea fi vândute, iar cu banii obţinuţi ar putea fi făcut ceva pentru aceşti copii”.

„Nu au unde să meargă în altă parte. E singura grădiniţă din zonă”.

„Anul acesta nu au venit încă bani de la Guvern pentru unităţile şcolare, dar voi vorbi la minister ca Grădiniţa Nr. 5 să se afle pe lista priorităţilor”, a declarat inspectorul general, Doruleţ Resmeriţă.

Vom vedea dacă şi de data aceasta va fi vorba doar de promisiuni. De doi ani de zile, gropile din fundaţia extinderii grădiniţei ocupă curtea, viaţa copiilor fiind în pericol.

De doi ani de zile nu s-a mai dat niciun ban pentru continuarea lucrărilor. Până la finalul anului şcolar mai sunt două luni, dar ce va fi din septembrie?

Va fi nevoie de o răscoală a părinţilor ca să se rezolve problema?

Citit 1160 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.