Salarii penibile la grădiniţe

Salarii penibile la grădiniţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câţiva angajaţi de la o grădiniţă din municipiul Galaţi n-au mai aşteptat greva generală de astăzi din învăţământ, nemulţumirile lor salariale dând în clocot încă de ieri.

Îngrijitoarele de la Grădiniţa nr. 9 „Sf. Nicolae”, membre ale Sindicatului „Educaţia”, nu mai au stare de când au aflat că, din puţinul pe care-l încasau în ziua de salariu, li se va lua şi sporul de toxicitate.

Unele îngrijitoare spun că ar fi gata să renunţe la serviciul care, fără acest spor, abia le-ar mai aduce în buzunare 5-600 de lei.

Venituri mai mici

Ieri, la 11, îngrijitoarele au intrat într-o grevă spontană de o oră şi le-au solicitat lămuriri contabilei şi conducerii instituţiei preşcolare, sperând că la mijloc nu e decât o neînţelegere.

«Luni, la vizita celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, am aflat că, de la 1 aprilie, ne expiră buletinele de expertiză pentru acordarea sporului de toxicitate, în valoare de 101 lei ».

« Asta ca să nu mai vorbim că, de la 1 ianuarie, pe noua Lege a salarizării, în învăţământ, sporul de vechime a intrat în salariul tarifar, iar sporul de 2 la sută pentru premiere nu se mai acordă. Deci, veniturile au scăzut faţă de decembrie 2009 ».

« Apoi, membrii sindicatului au o hotărâre judecătorească pentru acordarea sporului de penibil, dar care nu este pusă în aplicare», ne-a spus, dintr-o suflare, lidera de sindicat, Meluţa Dumitru, în numele celor zece colege îngrijitoare de la Grădiniţa 9.

Cu o vechime mai mică de zece ani, una dintre îngrijitoare primeşte în mână 620 de lei. Odată cu eliminarea sporului de toxicitate ar trebui să mai rămână cu aproximativ 500 de lei, cât să-i acopere cheltuielile cu întreţinerea şi alte utilităţi.

Cât despre mâncare… Colegele sale cu o vechime de câţiva zeci de ani nu iau nici ele mai mulţi bani: 700 de lei.

„Nu mai muncim pe banii ăştia, să ne dea pe toţi afară”, conchide cu năduf una dintre femeile în halat alb.

Directoarea, supărată pe presă

Angajatele care au protestat spontan spun că nu şi-au neglijat deloc atribuţiile. De altfel, la ora 12,00 s-au grăbit să le servească masa de prânz micuţilor înscrişi la programul prelungit.

Ca să intermedieze discuţia cu conducerea, la grădiniţă a venit şi preşedintele Sindicatului „Educaţia”, Adrian Andrăşescu.

„Într-adevăr, prin Legea salarizării unice, sporurile de toxicitate şi de penibil dispar, în schimb ele ar fi trebuit incluse, ca sume compensatorii, în salariul brut, la fel ca sporul de vechime”.

„Aceleaşi nemulţumiri le are şi personalul nedidactic de la „Metalurgic” şi de la Grădiniţele 2 şi 36”, declară sindicalistul.

Directoarea Grădiniţei nr. 9 a părăsit sala, fără să dorească să facă alte comentarii, supărată că presa a aflat de la sindicalişti de nemulţumirea angajaţilor.

Citit 1556 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.