Primăvara interculturalităţii noastre

Primăvara interculturalităţii noastre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fie că sunt români, turci, tătari, lipoveni sau greci, copiii primesc cu aceeaşi bucurie în suflete venirea primăverii. Lumina soarelui li se oglindeşte la fel în ochi şi în zâmbete.

Acest lucru s-a văzut cel mai bine ieri, la Grădiniţa „Parfumul Teilor”, unde piticii şi-au întâmpinat cu drag şi cu veselie mare oaspeţii veniţi tocmai dintr-un sat de pe malul Lacului Razelm – Sarichioi şi din Medgidia.

Proiectul „Să ne cunoaştem mai bine”, iniţiat de educatoarele de la „Parfumul Teilor”, a avut în vedere tocmai faptul că cei mici nu au prejudecăţi cu privire la etnia prietenilor de joacă şi că bunele obiceiuri în perceperea diversităţii culturale se formează mult mai uşor de la vârste fragede.

Ca şi cum s-ar fi cunoscut de când lumea, copiii de la cele trei grădiniţe şi-au unit forţele şi au organizat la Biblioteca „V. A. Urechia” un spectacol de zile mari.

Muzica şi dansul sunt punţi de comunicare indiferent de limba şi de cultura de care aparţin.

Toţi micuţii s-au bucurat de ritmurile muzicii lipoveneşti sau şi-au unduit corpurile după sunetele mai aşezate ale muzicii turceşti.

Sala a dat apoi în clocot la hora moldovenească. Reciproc şi-au admirat costumele populare diferite, dar la fel de frumoase. 

Apoi au mers la Teatrul de Păpuşi, unde cei din Sarichioi au văzut primul spectacol din viaţa lor – „Capra cu trei iezi”. 

În ciuda oboselii unei zile încărcate de peripeţii, toţi au declarat că s-au distrat de minune, au văzut lucruri noi şi interesante.

Copiii lipoveni, turci, tătari sau români au înţeles că nu au nevoie de etichete ca să se poată juca împreună.

Citit 781 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.