Ce-au obţinut greviştii ?

Ce-au obţinut greviştii ?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După negocierile de vineri de la nivel naţional, semne bune doar pentru personalul auxiliar şi cel nedidactic * Profesorii n-au primit nimic, dar, întrucât recuperează orele, nici nu pierd nimic la salariul pe aprilie *

Discuţiile între sindicalişti şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, programate, ieri, după greva generală din şcoli, nu au adus semne bune decât pentru o parte dintre protestatari.

Constantin Ciosu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, la care sunt afiliaţi majoritatea sindicaliştilor din învăţământul gălăţean, a ieşit însă optimist de la discuţii.

La negocieri s-a stabilit că, în colaborare cu sindicaliştii, ministerul va redacta un regulament pentru reglementarea sporurilor personalului didactic auxiliar şi a celui nedidactic.

„Proiectul Regulamentului prin care se stabilesc condiţiile de acordare în continuare a sporurilor de praf, de toxicitate sau a altora de acest tip va trebui redactat până pe 13 mai. Proiectul va trebui să primească însă şi avizul Ministerului Muncii şi al Finanţelor”, ne-a declarat Ciosu.

Însă la această întâlnire nu s-au pus în discuţie chestiuni arzătoare pentru cei mai mulţi dintre protestatari: salarizarea profesorilor şi educatorilor şi forma actuală a proiectului Legii Educaţiei Naţionale.

„Ca urmare, decizia continuării protestelor o vor lua tot membrii de sindicat, după consultări”, a mai spus sindicalistul.

O lună fără note în cataloage

Conform calendarului protestelor, stabilit de toate cele trei federaţii din învăţământul preuniversitar, ultima acţiune comună constă în depunerea unei plângeri la forurile internaţionale pentru nepunerea în practică a sentinţelor judecătoreşti. Liderii sindicaliştilor nu exclud intrarea în grevă generală pe termen nelimitat.

De altfel, unii elevi ar putea rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată, în condiţiile în care, de o lună de zile, o parte dintre cadrele didactice nu trec notele în cataloagele şcolare. Profesorii participă la protestul tacit la recomandarea liderilor celor trei federaţii din educaţie.

„În şcolile unde avem membri există cel puţin un profesor care trece notele doar pe un caiet personal, şi nu în catalog. Este vorba despre 50-60 la sută dintre membrii noştri de sindicat”, ne-a precizat Valeriu Diculescu, preşedintele SIP Galaţi.

La fel procedează majoritatea cadrelor didactice afiliate la Sindicatul „Spiru Haret”, după cum ne-a spus lidera acestuia, Alexandrina Diaconescu.

Totuşi, la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi nu există date privind ritmicitatea notării în documentele şcolare.

Elevii recuperează orele

Chiar dacă nu vor trece notele elevilor în cataloage, greviştii gălăţeni vor face recuperări, astfel încât să nu li se diminueze salariul pe luna aprilie.

După ce ne-a confirmat că profesorii vor putea recupera orele, după un program stabilit la nivelul fiecărei şcoli în parte, inspectorul şcolar general Doru Resmeriţă ne-a prezentat şi situaţia privind greva transmisă de ISJ Galaţi la nivel de minister.

Astfel, dintre cei 8377 de angajaţi în şcolile gălăţene, doar 3.430 au fost în grevă, în timp ce restul de 4.947 au lucrat ca în orice zi de muncă.

„Faptul că am cerut o situaţie cu greviştii nu a fost pentru a-i sancţiona, ci pentru că aşa ne-a solicitat ministerul”, a mai declarat Doru Resmeriţă, referitor la faptul că liderilor din şcoli li s-a cerut, pentru prima dată în istoria grevelor, lista nominală cu participanţii la protest.

Citit 1502 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.