Gălățeni nevoiți să arunce gunoiul în stradă, după ce autoritățile locale au desființat punctul de colectare a deșeurilor
Foto: Remus Basalic

Gălățeni nevoiți să arunce gunoiul în stradă, după ce autoritățile locale au desființat punctul de colectare a deșeurilor
Câinii fără stăpân caută de mâncare printre resturile menajere aruncate direct pe stradă
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

A trecut mai bine de o lună de când unii dintre gălățenii de pe strada Lunca Siretului sunt nevoiți să arunce direct pe stradă sacii cu gunoi menajer. Autoritățile locale au desființat punctul de colectare a deșeurilor existent în zonă, iar soluția propusă pentru amenajarea unei noi ghene îi nemulțumește pe oameni. În timp ce fiecare dintre părți își susține cauza, realitatea de pe teren duhnește, la propriu.

Strada Lunca Siretului, la un pas de gara Barboși, în cartierul cu același nume. Chiar din dreptul clădirii gării, stratul de asfalt mâncat de vreme se termină brusc, locul lui fiind luat de un drum din pământ. Ulița cu pretenții de stradă este ciuruită de gropi și de denivelări. Ai putea crede că ești într-un sat uitat de lume, dar te afli încă în municipiul Galați. La fel ca restul gălățenilor, și locuitorii de aici plătesc impozite la bugetul local, chiar dacă de oraș îi leagă doar o linie de transport în comun. Acum, unii dintre ei au rămas și fără o banală pubelă unde să-și poate duce resturile menajere. În lipsa tomberoanelor, oamenii aruncă pungile cu gunoi direct pe stradă. În așteptarea mașinii de gunoi, mormanul de pungi crește, de la o zi la alta. La fel și putoarea împrăștiată în aerul din jur, iar maidanezii curioși care rup sacii menajeri și împrăștie resturile nu fac decât să înrăutățească și mai mult lucrurile.

"Într-o zi, ne-am trezit fără pubele"

Grigore Costea locuiește în cartier de zeci de ani, într-un apartament din fostul bloc al CFR. În total, imobilul are 16 apartamente și o curte interioară. Până la desființarea punctului de colectare a gunoiului, oamenii din bloc, dar și unii dintre proprietarii caselor din apropiere aruncau pungile cu deșeuri menajere în tomberoanele Ecosal. Ani de zile, pubelele au fost lăsate pe un teren din apropierea gării, spațiu aflat în proprietatea CFR. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care CFR a solicitat mutarea punctului de pe domeniul său. O perioadă, pubele au fost lăsate pe stradă, chiar lângă gardul gării. În februarie, însă, punctul a fost desființat.

În imagine, Costea Grigore (dreapta) și Ghiță Balint:

 

"CFR a făcut cerere la Primărie să vină și să ridice pubelele de gunoi. După ce spațiul a fost închis, două sau trei luni, tomberoanele au fost lăsate în fața vechiului punct de colectare, pe stradă. Veneau zilnic mașini de la Ecosal și ridicau gunoiul. Apoi, într-o zi, în februarie, ne-am trezit fără pubele și cu un anunț care ne informa că punctul a fost desființat. Am întrebat la Ecosal și mi s-a răspuns că Primăria le-a cerut să-l ridice", spune Costea Grigore.

Ghiță Balint locuiește și el în fostul bloc al CFR. În lipsa gazelor naturale, oamenii din cartier se încălzesc cu lemne. "Iarna, cât a fost frig, am ținut cenușa pe care o scoteam din sobă în balcon, pentru că nu aveam unde s-o duc la gunoi. Cei de la Primărie ne-au spus că pot pune tomberoane în curtea interioară a blocului. Nu putem fi însă de acord cu această soluție, pentru că ar fi o sursă de poluare pentru oamenii din cele 16 apartamente", este de părere bărbatul.

Varianta Primăriei Galați

Soluția pe care oamenii au propus-o autorităților este ca punctul de colectare a gunoiului să fie amenajat din nou pe marginea străzii, pe domeniul public. La Primăria Galați, însă, nici nu pare să fie luată în calcul o astfel de opțiune, lucru pe care l-am aflat dintr-un răspuns primit în urma unei solicitări pe care am făcut-o.

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că, în zonele de case, ridicarea deșeurilor se face din poartă în poartă, așa cum este și cazul cartierului Barboși, conform programului serviciului public Ecosal. S-a propus de către Primărie amplasarea unui punct gospodăresc în cadrul condominiului (curții interioare a blocului - n.r.) din apropierea Gării CFR Barboși, dar cei care locuiesc în acel imobil au refuzat. Mai mult, s-a propus ca alternativă distribuirea de saci menajeri, dar și această propunere a fost refuzată de persoanele respective. În context, facem precizarea că terenul pe care doresc persoanele respective să fie amplasate containere nu aparține municipalității. Având în vedere reglementările în vigoare și cele expuse, soluția municipalității rămâne aceea de a amplasa containere doar în cadrul condominiului", se arată în răspunsul primit de la Primăria Galați.

Gunoiul mustește încă pe locul unde a fost amenajat fostul punct de pe terenul CFR:

Costea Grigore spune însă că, în oraș, sunt situații în care pubelele de gunoi au putut fi puse pe domeniul public. "Mă refer la punctul de gunoi de pe strada Oțelarilor, în Micro 19, vizavi de clinica "Sante", pe partea stângă, când mergi spre hotel "Magnus". Sau de pubelele care există pe strada Victor Vâlcovici, tot în Micro 19 sau 20, spre Kaufland. Sau la punctul de pe strada Lăcătușilor. La noi de ce nu se poate?", se întreabă, mai mult retoric, bărbatul.

Citit 5068 ori Ultima modificare Luni, 29 Martie 2021 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.