Gălățeni nevoiți să arunce gunoiul în stradă, după ce autoritățile locale au desființat punctul de colectare a deșeurilor
Foto: Remus Basalic

Gălățeni nevoiți să arunce gunoiul în stradă, după ce autoritățile locale au desființat punctul de colectare a deșeurilor
Câinii fără stăpân caută de mâncare printre resturile menajere aruncate direct pe stradă
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

A trecut mai bine de o lună de când unii dintre gălățenii de pe strada Lunca Siretului sunt nevoiți să arunce direct pe stradă sacii cu gunoi menajer. Autoritățile locale au desființat punctul de colectare a deșeurilor existent în zonă, iar soluția propusă pentru amenajarea unei noi ghene îi nemulțumește pe oameni. În timp ce fiecare dintre părți își susține cauza, realitatea de pe teren duhnește, la propriu.

Strada Lunca Siretului, la un pas de gara Barboși, în cartierul cu același nume. Chiar din dreptul clădirii gării, stratul de asfalt mâncat de vreme se termină brusc, locul lui fiind luat de un drum din pământ. Ulița cu pretenții de stradă este ciuruită de gropi și de denivelări. Ai putea crede că ești într-un sat uitat de lume, dar te afli încă în municipiul Galați. La fel ca restul gălățenilor, și locuitorii de aici plătesc impozite la bugetul local, chiar dacă de oraș îi leagă doar o linie de transport în comun. Acum, unii dintre ei au rămas și fără o banală pubelă unde să-și poate duce resturile menajere. În lipsa tomberoanelor, oamenii aruncă pungile cu gunoi direct pe stradă. În așteptarea mașinii de gunoi, mormanul de pungi crește, de la o zi la alta. La fel și putoarea împrăștiată în aerul din jur, iar maidanezii curioși care rup sacii menajeri și împrăștie resturile nu fac decât să înrăutățească și mai mult lucrurile.

"Într-o zi, ne-am trezit fără pubele"

Grigore Costea locuiește în cartier de zeci de ani, într-un apartament din fostul bloc al CFR. În total, imobilul are 16 apartamente și o curte interioară. Până la desființarea punctului de colectare a gunoiului, oamenii din bloc, dar și unii dintre proprietarii caselor din apropiere aruncau pungile cu deșeuri menajere în tomberoanele Ecosal. Ani de zile, pubelele au fost lăsate pe un teren din apropierea gării, spațiu aflat în proprietatea CFR. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care CFR a solicitat mutarea punctului de pe domeniul său. O perioadă, pubele au fost lăsate pe stradă, chiar lângă gardul gării. În februarie, însă, punctul a fost desființat.

În imagine, Costea Grigore (dreapta) și Ghiță Balint:

 

"CFR a făcut cerere la Primărie să vină și să ridice pubelele de gunoi. După ce spațiul a fost închis, două sau trei luni, tomberoanele au fost lăsate în fața vechiului punct de colectare, pe stradă. Veneau zilnic mașini de la Ecosal și ridicau gunoiul. Apoi, într-o zi, în februarie, ne-am trezit fără pubele și cu un anunț care ne informa că punctul a fost desființat. Am întrebat la Ecosal și mi s-a răspuns că Primăria le-a cerut să-l ridice", spune Costea Grigore.

Ghiță Balint locuiește și el în fostul bloc al CFR. În lipsa gazelor naturale, oamenii din cartier se încălzesc cu lemne. "Iarna, cât a fost frig, am ținut cenușa pe care o scoteam din sobă în balcon, pentru că nu aveam unde s-o duc la gunoi. Cei de la Primărie ne-au spus că pot pune tomberoane în curtea interioară a blocului. Nu putem fi însă de acord cu această soluție, pentru că ar fi o sursă de poluare pentru oamenii din cele 16 apartamente", este de părere bărbatul.

Varianta Primăriei Galați

Soluția pe care oamenii au propus-o autorităților este ca punctul de colectare a gunoiului să fie amenajat din nou pe marginea străzii, pe domeniul public. La Primăria Galați, însă, nici nu pare să fie luată în calcul o astfel de opțiune, lucru pe care l-am aflat dintr-un răspuns primit în urma unei solicitări pe care am făcut-o.

"Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că, în zonele de case, ridicarea deșeurilor se face din poartă în poartă, așa cum este și cazul cartierului Barboși, conform programului serviciului public Ecosal. S-a propus de către Primărie amplasarea unui punct gospodăresc în cadrul condominiului (curții interioare a blocului - n.r.) din apropierea Gării CFR Barboși, dar cei care locuiesc în acel imobil au refuzat. Mai mult, s-a propus ca alternativă distribuirea de saci menajeri, dar și această propunere a fost refuzată de persoanele respective. În context, facem precizarea că terenul pe care doresc persoanele respective să fie amplasate containere nu aparține municipalității. Având în vedere reglementările în vigoare și cele expuse, soluția municipalității rămâne aceea de a amplasa containere doar în cadrul condominiului", se arată în răspunsul primit de la Primăria Galați.

Gunoiul mustește încă pe locul unde a fost amenajat fostul punct de pe terenul CFR:

Costea Grigore spune însă că, în oraș, sunt situații în care pubelele de gunoi au putut fi puse pe domeniul public. "Mă refer la punctul de gunoi de pe strada Oțelarilor, în Micro 19, vizavi de clinica "Sante", pe partea stângă, când mergi spre hotel "Magnus". Sau de pubelele care există pe strada Victor Vâlcovici, tot în Micro 19 sau 20, spre Kaufland. Sau la punctul de pe strada Lăcătușilor. La noi de ce nu se poate?", se întreabă, mai mult retoric, bărbatul.

Citit 4793 ori Ultima modificare Luni, 29 Martie 2021 00:24

7 comentarii

 • postat de Ceferistului disperat
  Duminică, 28 Martie 2021 20:58
  109.166.133.***
  Situația trebuie să înceteze urgent. Situația gunoaielor din Barbosi nu a fost reglementată niciodata. Tot gunoiul a fost aruncat pe zona CFR,care evident ca nu poate face față. Primăria trebuie să doteze fiecare casa cu tomberon si baza unui contract individual sa ridice gunoiul din poarta in poarta,ca pe oricare strada de case din Galati.Montarea de pubele in diferite locuri nu merge aici,nu vine nimeni de la capătul străzii
  Se va utiliza metoda actuală,adică il aruncă pe calea ferată.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Nimic nou ....
  Duminică, 28 Martie 2021 18:44
  108.245.201.***
  Oricum "galatenii" arunca gunoiul pe jos sau intre blocuri ....asta e cam normal acolo ...la voi in UE
  0
  1
  Raportează
 • postat de UN SENIOR
  Sâmbătă, 27 Martie 2021 10:26
  5.13.203.***
  Pentru conducerea ECOSAL Galati . Referitor la "Colectarea selectiva a deseurilor din locuinte" . Conform pliatului distribuit de d-voastra si a sacilor colorati ( albastru, galben ) pusi la dispozitie , am nevoie de o suprafata de 3-4 mp pentru aceasta activitate. Am o curte foarte mica cu o latime de cca. 1.8m ( situatie intalnita la foarte multi vecini ) si cei doi saci distribuiti ocupa foarte mult spatiu avand in vedere ca mai este si un tomberon pentru reziduuri menajere.Solicit sa aveti un atentie procurarea unor saci de dimensiuni normale ( 120 -160 litri ). Personal ,am cautat in comert si nu am gasit culorile cerute.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Ocroteste doamne poporul tau.....
  Sâmbătă, 27 Martie 2021 10:08
  89.39.81.***
  Niste prosti au desfiintat punctul de colectare.Ei ,mai destepti ,au aruncat gunoiul pe jos.Constienti fiind ca deacolo nul mai ia nimeni.Cea mai potrivita optiune .De ce nul arunca pe geam in jurul blocului ?ca era mai simplu.vaaiii de ea nesimtire Romaneasca ,care astepta sa vina altii sa faca.Fiindca ea nu ca nu ar putea face bine,Dar e usor sa faca mai rau decat nu fac cei ce trebuie sa faca..
  0
  9
  Raportează
 • postat de Vergiliu Vals
  Sâmbătă, 27 Martie 2021 09:35
  5.13.251.***
  Sincer, de fapt dânșii chiar preferă să arunce gunoiul in stradă și nu înțeleg pe cine si ce reclamă. Li s-au propus doua variante, utilizate de toti ceilalți locuitori ai Galațiului,dar refuză. Preferă să stea cu gunoiul in fața porții și se victimizează. Montarea unor pubele de 240 de litri exact la gard,așa cum s-a si sugerat, nu ar produce nicio poluare,niciun disconfort. Așa cum nu produce nici la celelalte peste 16.000 de case din Galați. Pe de altă parte, trebuie să fie conștienți că depozitarea ilegală a deseurilor menajere este pedepsită de lege.
  3
  5
  Raportează
 • postat de Bell
  Sâmbătă, 27 Martie 2021 07:08
  5.13.244.***
  Dar de asfaltarea strazii care e model de campanie electorala pe cand , vara e un praf ingrozitor care se ridica la trecerea autobuzului in zona , cat despre gunoi nu e singura zona unde sant mormane aruncate , garda de mediu ar face bine sa se mai plimbe si prin zona sau poate e mai ,, sic,, asa sa se stea cu gunoiul imprastiat pri gropi
  0
  5
  Raportează
 • postat de Fantoma lui Innocens
  Sâmbătă, 27 Martie 2021 04:39
  62.231.94.***
  Si pe part.ea opusa garii,peste linii,la situl istoric e dezastru
  2
  28
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.