Preţuri mai mici, de mai

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Castraveţii, ca ridichile * Căpşunile şi pepenii s-au ieftinit * Cartoful cu patru preţuri * Păstăile rămân reginele tuturor verdeţurilor *

N-am putea spune că ieri, la orele prânzului, era prea mare îngrămădeală în hala de zarzavaturi a Pieţei Centrale.

Nimic ieşit din comun, având în vedere că vinerea este (cel puţin teoretic), tot zi lucrătoare, aşa că mulţi dintre gălăţeni n-au primit învoire de la serviciu ca să colinde printre tarabe şi să-şi umple sacoşele pentru masa de weekend.

De 2 lei…

Dacă în urmă cu vreo lună, un kilogram de castraveţi costa şi 12 lei, acum, în cel mai rău caz, va trebui să plătiţi 2,5 lei pentru aceeaşi cantitate de marfă.  Pe cele mai multe dintre tarabe, însă, se dau la 2 lei kilogramul.

Tot 2 lei a ajuns să coste şi kilogramul de ridichi, care s-a ieftinit cu 8 lei, în ultimele două luni. 

Şi dovleceii au pierdut mai bine de 3 lei la preţ, în ultima vreme, ajungând acum la 5 sau 5,5 lei.

Ciupercile fac 7 lei, iar roşiile 5 lei, deşi le mai găsiţi, pe ici, pe colo, şi la 5,5 sau 6 lei kilogramul.

Nici preţul ardeiului gras nu mai sare de 10 lei, limitându-se pe la 8 lei. Morcovul costă 2 lei, iar căpăţâna de salată valorează 1 sau 1,5 lei.

Cartofii au patru preţuri: 3 lei kilogramul (cei noi), dar şi 1,2 sau 1,4 şi 1,5 lei (cei vechi).

Au răsărit pe tarabe şi vinete de diferite dimensiuni, la preţuri ce gravitează în jurul sumei de 7 lei.   

Păstăile s-au încăpăţânat să nu scapete sub pragul de 20 de lei kilogramul, surclasând, aşa cum vă spuneam şi săptămâna trecută, toate vegetalele din piaţă, ba chiar şi kilogramul de cotlet de porc.

Dar vorba vânzătorului priceput, prea scumpă este doar marfa pe care nimeni nu e dispus să dea bani.

Şi de vreme ce preţul se menţine de două săptămâni, înseamnă că probabil sunt şi gălăţeni care cumpără.  

Ceapa verde, care să dea gust salatelor, costă tot 50 de bani legătura, la fel ca în ultimele săptămâni.

Cealaltă ceapă, peste care vărsăm lacrimi fierbinţi, la blatul de lucru din bucătărie, costă 3 lei kilogramul.  

În sfârşit, grapefruit!

Nu vă gândiţi că după mai mulţi ani în care am avut orbul găinilor, am descoperit că şi în pieţele noastre se vând fructe de grapefruit.

Am remarcat însă o schimbare în strategia de marketing a comercianţilor, care nu mai vând „grefe” - cum sunt cele de piele, folosite în chirurgie – ci grapefruit.

Mare lucru! Pepenii nu mai costă 3,5 lei, ca acum o săptămână, ci 2 lei kilogramul.

Căpşunile au ajuns la preţul de 5,99 lei, iar portocalele la 2,3 lei. Sunt mai puţine mere pe tarabe, cu preţuri cuprinse între 1,8 şi 3 lei kilogramul.

După calculele noastre, în piaţă erau ceva mai puţine fructe cu denumiri şi forme ciudate, care să fi traversat continente până să ajungă pe tarabe.

Dar deh, gusturile gălăţeanului sunt simple, aşa că îşi poate satisface pofta de exotic şi cu ananas de 6,5 lei sau chiar cu banalele banane de 4,99 lei kilogramul.

Citit 559 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.