Adoptăm sau cumpărăm un căţel?

Adoptăm sau cumpărăm un căţel?
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi care să vă ajute în luarea unei decizii corecte, înainte de a primi un animal în familiile dumneavoastră. După cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", asociaţia "Animal Society", prin al său Centru de educaţie pentru bunăstarea animalelor - "Câini pentru Oameni" - a lansat, recent o serie de ateliere online gratuite, destinate iubitorilor de animale. Specialiştii echipei "Câini pentru Oameni", dar şi invitaţii speciali oferă, în cadrul acestor întâlniri virtuale, informaţii preţioase şi recomandări utile privind aspectele de care trebuie să ţineţi seama înainte de a vă întregi familia cu un prieten necuvântător.

După cum am aflat de la Anamaria Dandes, coordonator local Animal Society, un prim subiect tratat în atelierul de debut a vizat adopţia vs cumpărarea. Înainte de a aduce în familie un animal de companie, viitorul proprietar trebuie să îşi răspundă cu toată luciditatea la mai multe întrebări: sunt pregătit pentru această responsabilitate pentru întreaga viaţă a câinelui? Ştiu care sunt nevoile de bază ale câinelui? "Aici trebuie enumerate, fără excepţie, nutriţia, îngrijirea medicală, socializarea şi jocul, dresajul, stimularea fizică şi psihică", subliniază Anamaria Dandes.

Nu adoptaţi fără carnet de sănătate!

Adopţia este gratuită, presupunând semnarea unui contract între cel care oferă spre adopţie câinele şi adoptator. "Sunt mulţi câini care aşteaptă de sute de zile, câteodată mii, în adăposturi, să fie zăriţi şi adoptaţi de familii iubitoare. Însă putem adopta şi direct din stradă sau din fostere, de la persoane care se ocupa temporar de îngrijirea animalelor aflate în nevoie. Ca regula de aur, adoptaţi câinele doar cu carnet de sănătate, microcipat şi cu contract!", explică specialiştii Animal Society.

În ceea ce priveşte câinii din adăposturi, ţineţi seama că ei primesc îngrijire, însă acest loc este temporar, el le poate acoperi doar un minim de nevoi! Soluţia este tot adopţia! Nu uitaţi că ei sunt, de cele mai multe ori, salvaţi de pe stradă, din situaţii abuzive sau abandon. În adăpost veţi găsi câini de toate mărimile vârstele şi, uneori, chiar şi exemplare de rasă. Însă nu doar aspectul trebuie să conteze! Câinele trebuie ales în funcţie de stilul dumneavoastră de viaţă şi personalitatea lui!

Grijă mare de unde cumpăraţi!

Dacă decideţi să cumpăraţi un câine, în loc să adoptaţi, specialiştii vă recomandă să ţineţi seama de o serie de aspecte: animalul să fi împlinit deja vârsta de două luni, să aibă carnet de sănătate şi să fie microcipat.

"Verificaţi sursa câinilor! Spunem un mare NU vânzărilor ilegale promovate pe site-uri gen OLX şi pagini Facebook de vânzare. Animalele pe care le găsiţi disponibile pe astfel de platforme nu primesc îngrijire medicală şi socializare, pot avea grave probleme de sănătate şi comportament! De cele mai multe ori, părinţii acestora sunt abuzaţi, iar scopul celor care îi vând este strict profitul", atrag atenţia specialiştii contactaţi de "Câini pentru Oameni".

Recomandarea este de a vă îndrepta atenţia spre crescători autorizaţi prin Asociaţia Chinologică Română - asigurându-vă astfel că beneficiaţi de un câine sănătos şi o vânzare legală şi sigură.

Citit 1370 ori Ultima modificare Vineri, 30 Aprilie 2021 01:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.