Conferinţă naţională despre descentralizarea Educaţiei

Conferinţă naţională despre descentralizarea Educaţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Este aşteptat ministrul Educaţiei şi Cercetării * Moderator, Emil Hurezeanu * „Davila” a făcut invitaţia *

Preşedintele Agenţiei Române de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Constantin Şerban Iosifescu, a participat joi, în sala Multimedia a Inspectoratului Şcolar Judeţean, la o întâlnire cu „partea didactică” a Consiliul Consultativ al acestuia.

Inspectorul şcolar general, Doruleţ Resmeriţă, a explicat că întrunirea are scopul de a pregăti un eveniment naţional, o conferinţă pe un subiect „fierbinte”, descentralizarea Învăţământului, conferinţă la care inspectoratul este partener.

Cunoscutul analist politic Emil Hurezeanu va modera lucrările, ca şi la sesiunea de anul trecut, la care sunt aşteptaţi ministrul Educaţiei şi Cercetării, parlamentari, reprezentanţi la vârf ai asociaţiilor administraţilor locale sau judeţene şi ai ministerelor, toţi inspectorii şcolari din ţară, lideri sindicali, asociaţii ale părinţilor, Consiliul Naţional al Elevilor etc.

Prof. Mitică Dudău, preşedintele Consiliului Consultativ, s-a arătat optimist, invocând experienţa pozitivă a relaţiei comunitate-şcoaală, de exemplu între primarii Tecuciului sau Bereştiului şi şcoli: „N-o luăm de la zero, nu construim din nimic o relaţie nouă”.

Conferinţa face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană  mai amplu, pentru construirea unui sistem naţional de management al calităţii în sistemul preuniversitar, în valoare de 5 milioane de euro.

Această a doua Conferinţă Naţională, „Calitatea educaţiei în contestul descentralizării”, va avea loc în 28 – 29 mai 2010, în Sala Auditorium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Preşedintele Iosifescu a explicat decizia de a alege nu Capitala, nu mari oraşe „abonate” la astfel de evenimente sau zone montane de agrement, aşa cum se procedează de obicei, ci… descentralizat, Galaţiul, prin intervenţia directorului Şcolii sanitare postliceale „Carol Davila”, prof.dr. Barbu Leibovici, care s-a oferit să facă „mizanscena”. 

Să învăţăm şi din greşelile altora: Ungaria a făcut în 1990-93 o descentralizare, rapidă şi brutală, a Învăţământului, de câţiva ani „s-a pierdut coerenţa sistemului” şi şcolile au performanţe foarte diferite, iar de vreun an se pune problema… renaţionalizării instituţiilor şcolare, am aflat printre altele de la preşedintele ARACIP.

Descentralizarea Învăţământului, aşa cum s-a întâmplat şi în alte mari ţări europene, va aduce în primii ani dezvoltarea unui sfert din numărul şcolilor româneşti, jumătate se vor descurca probabil, adaptându-se, în timp ce un sfert ar putea pur şi simplu „să moară”, crede şeful asociaţiei.

Dar despre experienţa  europeană în domeniu vom vorbi separat, deoarece preşedintele ARACIP a avut bunăvoinţa să răspundă la întrebările noastre.

Explicaţie foto: Preşedintele ARACIP, Constantin Iosifescu, în stânga inspectorului general Doruleţ Resmeriţă

Citit 1145 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.