Pensionarii, foc şi pară pe Băsescu

Pensionarii, foc şi pară pe Băsescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Circa 100 de pensionari gălăţeni, membri ai trei organizaţii de profil locale - Asociaţia 2007 a Pensionarilor, Filiala Galaţi a UGPR şi Asociaţia Europensionarilor din Galaţi - au protestat, ieri, timp de o oră, în faţa Prefecturii.

Deşi aveau autorizaţie pentru a manifesta timp de 2 ore, ploaia puternică de la ora 11 i-a împrăştiat pe vârstnicii nemulţumiţi.

Mai scurt decât de obicei şi cu o participare mult redusă faţă de protestul de săptămâna trecută, pensionarii şi-au exprimat din nou, vehement, supărările, incendiind portrete caricaturizate ale preşedintelui României, Traian Băsescu, şi cerând demisia întregului Guvern Boc.

Puţini, dar nervoşi

Dacă săptămâna trecută, cu câteva minute înainte de ora stabilită pentru începerea protestului, pe  platforma de vizavi de Prefectură nu mai era loc să arunci un ac, estimările indicând prezenţa a aproximativ 700 de pensionari, ieri, la ora 10, doar 50 de vârstnici agitau pancartele pe care scriau mesaje tulburătoare, precum „Nu mai suportăm umilinţa şi sărăcia!”, „Vom muri şi vom lupta/Pensia o vom apăra”, sau „Atingându-se de pensii se ating de lumina ochilor”.

După ce, săptămâna trecută, sutele de pensionari au dat emoţii, rupând cordonul de jandarmi şi forţând intrarea în Prefectură, acum, locul de protest era înţesat cu jandarmi şi poliţişti, dar şi împrejmuit cu un gard metalic.

Totuşi, pensionarii de ieri nu au mai pus probleme de securitate, având în vedere numărul lor redus (la momentul maxim s-a ajuns abia la 100 de oameni), dar şi ploaia rece care s-a făcut simţită în mai multe reprize.

„De-mi-si-a!”, au scandat, simplu şi clar, pensionarii, care l-au „retrogradat” şi pe preşedintele ţării, Traian Băsescu, de la „rangul” de comandant de navă (denumiri primite de preşedinte în perioadele în care se bucura de simpatia vârstnicilor) la cel de „pirat”. „Jos piratu’ care ne fură pensiile!”, au strigat pensionarii, la adresa preşedintelui.

Imaginea sa, printată pe coli de albe de hârtie, a fost arsă şi călcată în picioare de bătrânii nemulţumiţi. Hârtia nu prea ardea, din cauza ploii, însă pensionarii s-au încăpăţânat şi au ars mai multe hârtii…

„Ceauşescu ne dădea 10 lei, ăsta ne ia!”

Cel mai vocal dintre protestatari, Vasilică Mohorea, de 57 de ani: „Jos Băsescu! Jooos!” „Noi am lucrat/Voi ne-aţi furat! Nici Ceauşescu nu ne-a tăiat din pensii, când o căzut, o dat 200 de lei la oameni, iar el [Băsescu] îşi permite să ne ia din pensii”.

„Toţi vor avea de suferit, vom fi şomeri mulţi… copiii or să plece, că la noi în România e sat fără câini, fuge lumea din ţară! Încă o soluţie: altă revoluţie!”.

Vorbele sale au fost susţinute de cele ale lui Mihai Jigman, de 63 de ani, cu o pensie de 1.000 de lei: „Boc pune artiştii să-i cânte «puşca şi cureaua lată», iar banii de la FMI i-a dus în comună la el!”.

Gheorghe Aur, de 68 de ani, cu o pensie de 700 de lei: „Acest domn preşedinte a spus că vom trăi bine, dar numai rău am trăit… Am ajuns bătrâni şi fără bani, şomeri sunt mulţi, a promis că vor trăi bine copiii noştri… dar ei stau boschetari pe sub poduri, în Spania”.

„Ceauşescu ne dădea 10 lei, ăsta ne ia! Ăştia nu sunt oameni, jos cu ei!”.

Cristea Toader, preşedintele Alianţei Europensionarilor, a anunţat că pe 25 mai, o delegaţie va participa la Bucureşti, la mitingul pregătit acolo, iar pe 31 mai se va organiza un marş de protest, pe principalele străzi din municipiul Galaţi.

Constantin Ciucă, liderul Asociaţiei 2007 a Pensionarilor a declarat că,  dacă se va aplica reducerea cu 15 la sută  a pensiilor, va intra în greva foamei pe termen nelimitat.

Citit 996 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.