Cadastru finalizat în patru comune

Cadastru finalizat în patru comune
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Galați a încheiat contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu 48 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din cele 52 eligibile.

Suma totală alocată pentru înscrierea proprietăților din județul Galați în evidențele de cadastru și carte funciară, în anul 2021, este de 7,68 milioane de lei. Lucrările de cadastru general se desfășoară în cadrul celei de-a șaptea etape de finanțare a Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Galați.

Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pe sectoare cadastrale au încheiat contracte de finanțare cu OCPI Galați, conform listei atașate.

Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, comunele care au semnat contracte de finanțare cu OCPI Galați trebuie să găsească prestatori până la data de 1 octombrie 2021, iar ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate. În anul 2021, fiecare UAT poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

În prezent, din totalul de 65 UAT-uri din județul Galați, au fost cadastrate în proporție de sută la sută patru comune (Matca, Valea Mărului, Băleni și Vârlezi), iar în alte 52 localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

PNCCF are drept scop înregistrarea gratuită pentru cetățeni a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor.

Citit 2342 ori Ultima modificare Joi, 05 August 2021 20:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.