Bacalaureat – dezastrul de toamnă

Bacalaureat – dezastrul de toamnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După sesiunea de vară a bacalaureatului din acest an s-a spus că sunt cele mai slabe rezultate din istorie. Din păcate, însă, dar previzibil, totodată, cea de-a doua sesiune, de toamnă, nu a făcut decât să demonstreze că întotdeauna e loc de mai rău.

După cum ne-a declarat Onuţ Atanasiu, inspectorul şcolar general adjunct, la nivelul judeţului Galaţi, în cele opt centre de examen, „doar 425 de elevi, adică 15,46 la sută dintre cei 2.749 de elevi care s-au prezentat la probe le-au şi promovat.

Raportat la numărul celor înscrişi în a doua sesiune de bacalaureat, 3.371 de candidaţi, rezultatele sunt şi mai îngrijorătoare, procentul de promovabilitate fiind de 12,61 la sută. Un număr de 609 dintre cei înscrişi nu s-au prezentat, iar 13 dintre candidaţi au fost eliminaţi din examen. Rezultatele sunt în media celor de anul trecut, din toamnă, când am avut 15,6 promovabilitate, iar după contestaţii am avut 16,2 la sută”.

Matematica – materia problemă

Întrebat cum comentează rezultatele, Onuţa Atanasiu a răspuns: ”Nu ştiu dacă ei erau pregătiţi pentru acest examen, nu ştiu dacă ei îşi doreau să dea examenul de bacalaureat.

Examenul de matematică nu a fost uşor, iar dacă ei au intrat cu medii mici, cu 3 şi ceva, la liceu era destul de greu ca pe parcursul liceului să se ridice la media 6, pentru a putea lua bacalaureatul.

Dacă, poate, la limba română ei pot să citească şi să acumuleze, la matematică lipsurile se adună, e foarte greu să recuperezi materia din urmă. Există un studiu la nivelul inspectoratului care arată că 90 la sută dintre cei care intră cu medii de 3-4 la liceu nu reuşesc să ia bacalaureatul”.

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, declarase public că examenul din toamnă a avut acelaşi grad de dificultate ca şi cel din vară. Cifrele înregistrate arată că elevii au uitat, peste vară, şi ceea ce ştiau la finele anului şcolar.

Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat la matematică (13,5 la sută promovabilitate) şi la fizică (sub 10 la sută, însă numărul celor care au susţinut acest examen a fost mic).

La limba română situaţia e mai bună – 32 la sută, iar la Istorie s-a înregistrat procentul maxim de promovabilitate, de  67 la sută dintre cei prezenţi la examen. 83,7 la sută dintre candidaţi au obţinut note între 6,00 şi 6,99, un procent de 14,8 la sută au primit note între 7,00 şi 7,99 şi doar 1,42 la sută dintre candidaţi au reuşit să ia note peste 8,00.

Nota maximă, 9,80, a fost înregistrată la Limba şi literatura română. Contestaţiile s-au depus ieri, până la ora 20,00, urmând ca astăzi şi mâine să aibă loc recorectarea lucrărilor contestate, iar miercuri, 7 septembrie, să fie afişate rezultatele finale.

După cum se ştie, absolvenţii care nu au promovat bacalaureatul se pot prezenta la examen de un număr nelimitat de ori, însă după două nereuşite ei trebuie să plătească o taxă de 250 lei la înscriere (în 2011, la anul poate fi mai mult). În cazul în care nu au promovat doar una dintre materii, taxa pentru aceasta va fi stabilită la nivelul fiecărui inspectorat judeţean.  

Din păcate, examenul de maturitate, cum este numit bacalaureatul, devine un obstacol din ce în ce mai greu de trecut. Vor urma, iarăşi, nesfârşite dezbateri pe această temă, însă nimeni nu le va putea da adolescenţilor nicio compensare morală pentru lucrurile pe care NU le-au învăţat în cei 12 ani de şcoală din sistemul actual de învăţământ românesc.

Iar dezastrul adevărat va fi atunci când aceşti tineri de astăzi vor deveni, la rândul lor, părinţi, adulţi cu responsabilitate.

Citit 2372 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.