Marşul durerii şi al disperării

Marşul durerii şi al disperării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În timp ce bugetarii se aflau în grevă, pensionarii gălăţeni au organizat un protest de anvergură, mărşăluind prin oraş. Vocile puternice şi pline de nemulţumire ale bătrânilor au umplut străzile, iar gălăţenii au întors, miraţi, capetele după ei. Prea puţini însă s-au alăturat protestului, semn de resemnare, căci de indiferenţă nu putem crede că este vorba… 

Foame strigată pe stradă

„Nu staţi la balcoane! Că murim de foame!”, aşa au strigat, ieri, pensionarii gălăţeni care au participat la „marşul durerii şi al disperării”, parcurgând, pe jos, străzile Brăilei şi Domnească, de la Parcul Şahiştilor, din Ţiglina I şi până în faţa Prefecturii.

„Vrem să schimbăm Guvernul, ăştia sunt nişte hoţi! O să îmi taie un milion şi trei sute de mii de lei din pensie. La ce să renunţ? La viaţă, doamnă!”, aşa ne-a spus, ieri, agitând un afiş cu Vlad Ţepeş, Tudorache Ţăpanu, pensionar care încasează puţin peste 900 de lei, după 37 de ani de muncă în Combinat.

„Mă duc până la CEDO pentru pensia mea… Ne-a spus Boc că taie pensiile conform articolului 53 din Constituţie. Articolul vorbeşte despre cazuri de calamitate, de război… şi dacă e aşa, atunci să taie la toţi, nu doar la bugetari şi pensionari”, ne-a spus şi Vasilică Mohorea, un obişnuit al protestelor.

„Am rate la bancă, dau câte 4 milioane în fiecare lună, timp de 6 ani… Este dreptul nostru, nu poate să ne taie pensiile”, ne-a spus şi Petrică Melinte, de 58 de ani, fost angajat la LTG 2.

Omul însă crede că „nu vom rezolva nimic… Dacă ar fi ieşit în stradă toată România, da, dar aşa…”. Gheorghe Panciu, un alt pensionar nemulţumit, ar fi vrut să îl întrebe „pe Boc dacă a venit vreodată să vadă cum se munceşte în Combinat?”.

Lipsă de solidaritate

Deşi pensionarii le-au cerut trecătorilor să li se alăture, foarte puţini au îngroşat coloana de aproximativ 100 de pensionari care a parcurs oraşul.

Nu mulţi s-au alăturat protestelor, motivând fie că  au altă treabă, fie că pensionarii nu vor rezolva nimic prin ieşirea în stradă.

Vârstnicii s-au oprit în faţa Tribunalului şi au cerut, într-un glas „dreptate”. O altă oprire scurtă a fost la intrarea pe strada Universităţii, pe care protestatarii ar fi apucat-o, pentru a ajunge în faţa sediului PDL, dacă nu le-ar fi fost blocat accesul de un cordon de jandarmi.

Apoi, pensionarii s-au adunat în faţa Prefecturii, unde, potrivit jandarmilor, numărul protestatarilor a ajuns la 300. Supăraţi, pensionarii au incendiat un şorţ portocaliu cu numele preşedintelui inscripţionat, - un material electoral de la alegerile din noiembrie 2009.

Oamenii au cerut renunţarea  la decizia de reducere cu 15% a pensiilor, aplicarea prevederilor legale privind calcularea punctului de pensie în funcţie de grupele de muncă, păstrarea modului de calcul a valorii punctului de pensie, indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, renunţarea la coplată în sistemul sanitar şi acordarea de bilete de tratament pentru pensionari.

Acţiunea de protest desfăşurată ieri a fost organizată de patru asociaţii de pensionari din Galaţi – Asociaţia Pensionarilor 2007, Uniunea Judeţeană a Pensionarilor, Alianţa Europensionarilor, Uniunea Generală a Pensionarilor din România -, la care s-a alăturat şi Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere, dar şi alţi pensionari.

Prefectul le explică pensionarilor de ce suferă

Prefectul judeţului Galaţi, Ionuţ Cosmin Păun, a discutat, ieri, cu reprezentanţii pensionarilor.

„Nu suntem de o parte şi de alta a baricadei, suntem în aceeaşi barcă – România, şi trebuie să înţelegem cu toţii starea de fapt. Decizia de reducere a pensiilor şi salariilor a fost luată şi va fi asumată în Parlament”.

„Dar vă reamintesc faptul că este o măsură temporară, până la 31 decembrie 2010, şi vă asigur în acelaşi timp că rămânem deschişi dialogului şi căutăm soluţii şi pe plan local”, se precizează într-un comunicat de presă al Prefecturii Galaţi, în care se spune şi că nota de protest a pensionarilor va fi înaintată Guvernului.

Citit 722 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.