Dacă tot am vorbit despre evenimente automobilistice în ultimele numere, vom ridica şi problema Campionatului de Raliuri din România.
Care este problema acestui campionat? Păi în primul rând întrebaţi-vă la ce post de televiziune puteţi să urmăriţi acest eveniment. Veţi constata cu stupoare că un răspuns concret nu poate fi găsit nici măcar pe internet.
În schimb puteţi să găsiţi o multitudine de motive pentru care televiziunile refuză să televizeze acest sport care există şi la noi în ţară dar cu mari greutăţi.
Televiziunile pe lângă faptul că nu se înghesuie să i-şi arate interesul pentru acest sport mai şi cer bani pentru mediatizarea lui. De, un raliu televizat nu poate înlocui subiecte gen „Elodia”...
Problemele apar la alcătuirea unui media-plan pentru obţinerea unui contract, pentru că nu există o expunere mediatică comparabilă cu alte sporturi.
Concret, cele opt etape sunt organizate fiecare de un alt club licenţiat de Federaţia Romană de Automobilism Sportiv (FRAS), căruia i se asociază sponsori.
Costurile de organizare pentru o etapă variază între 30.000 şi 50.000 de euro. Organizatorii trebuie să acopere transportul, cazarea şi diurnă pentru 50-100 de oficiali şi să plătească Jandarmeriei sau unei firme de pază asigurarea securităţii traseului.
Şi aşa încet încet acest sport s-a transformat dintr-un sport al elitelor automobilistice într-un sport al elitelor cu bani. Există însă şi sportivi care au reuşit să-şi acopere cheltuielile din contracte cu sponsori, dar cu intermitenţe.
Deoarece sponsorii vin alături de un sportiv pentru doi ani, şi când nu i-şi ating scopul, apoi se retrag.
Televiziunile cer bani pentru promovarea acestui sport, pentru că sunt costuri mari din punct de vedere logistic pentru filmarea profesionistă a unei curse.
În plus, audienţa potenţială este mică, cum am mai zis automobilismul e un subiect de doi lei pe lângă Bianca lui Bote sau cine ştie ce altă vedetă inventată peste noapte din categoria “Pentru ce naiba o fi faimoasa?”.
Această situaţie nu poate decât să va scoată în evidenţa că trăiţi într-o ţara din lumea a treia unde sportul moare şi când nu se predă.
Este un cerc vicios al lipsei de fonduri pentru Campionatului de Raliuri din România: fără bani nu există mediatizare, fără mediatizare nu se găsesc sponsori, fără sponsori nu există bani.