Exodul absolvenţilor de liceu

Exodul absolvenţilor de liceu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 50 de absolvenţi de liceu, acceptaţi la facultăţi din vestul Europei * Tinerii şi-au schimbat strategia: aleg meserii bănoase * O generaţie mult mai pragmatică *

Absolvenţii de liceu din zilele noastre nu mai dialoghează cu veşnicia. Mai pragmatici decât generaţiile anterioare, zecile de tineri gălăţeni admişi anul acesta la o universitate din străinătate au pus între paranteze cercetarea sau cariera universitară.

Aproape toţi şi-au ales specializări care le pot asigura în viitor un confort financiar. Peste 50 de absolvenţi de la liceele gălăţene vor ca valoarea să le fie răsplătită în euro, peste graniţă.

Record local

Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, care livrează universităţilor din străinătate studenţi pe bandă, a atins anul acesta un record, cu cei 43 de foşti elevi admişi la o facultate din afară. Cu alte cuvinte, o treime dintre cei care au terminat anul acesta CNVA-ul au fost acceptaţi de universităţi de prestigiu.

Spre deosebire de alţi ani, absolvenţii merg aproape exclusiv în vestul Europei şi nu mai trec Oceanul, tocmai în Statele Unite ale Americii. Explicaţia este că în statele din comunitatea europeană nu trebuie să plătească alte taxe decât cele obişnuite, cuprinse între 0 (cazul universităţilor din Scoţia) şi 3.000 de euro.

Totuşi, asta nu înseamnă că ştacheta admiterii a scăzut. Dimpotrivă, gălăţenii au fost admişi la instituţii cu pretenţii, aflate în topul universităţilor din întreaga lume: University College of London (locul 4), Imperial College of London (locul 5), Edinburg University (locul 18), University College of Utrecht (locul 60).

Adio, Galaţi!

Aceeaşi argumentaţie, a costurilor reduse şi a prestigiului universităţilor, au avut-o, cel mai probabil, şi alţi liceeni din Galaţi care au aplicat pentru admiterea la o facultate din străinătate.

De la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceau” au fost admişi cel puţin 4 absolvenţi. Ei au preferat specializări în ştiinţe economice sau în informatică, la universităţi din Marea Britanie.

5 elevi de la Colegiul Naţional „Al.I. Cuza”, printre care şefa de promoţie, Mădălina Asandului, vor studia fie în Franţa, fie în Anglia, managementul turismului, mediu sau ştiinţe politice.

Şi 2 absolvenţi de la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă” se vor specializa în vestul Europei, unul în Anglia, în psihologie, şi un altul în Olanda, în comunicare şi management.

Tendinţe: nu se mai poartă ştiinţele

„Tinerii şi-au schimbat strategia”, observă directorul adjunct al Colegiului „Vasile Alecsandri”, Cezar Gaiu, care i-a văzut crescând pe mulţi dintre elevii ajunşi studenţi peste graniţă.

Acum, tendinţa este aceea de a alege ţinând cont de partea financiară, iar cei mai buni elevi gălăţeni nu fac excepţie de la regulă.

„Faţă de absolvenţii din ceilalţi ani, ei merg preponderent spre specializări ca business sau management, scăzându-le interesul spre cercetare şi crescându-le pragmatismul. În plus, nici partea de ştiinţe, cu fizică şi biochimie, nu mai este la mare căutare, tocmai pentru că nu permite accesul la joburi de top”, crede profesorul de limba engleză Cezar Gaiu.

Comentariu foto: Un nou record la Colegiul „V. Alecsandri”: cel mai mare număr de absolvenţi admişi la universităţi din străinătate

Citit 2466 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.