Evocare specială la Biserica "Înălţarea Sfintei Cruci"

Evocare specială la Biserica "Înălţarea Sfintei Cruci"
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Imnul naţional şi Marşul de întâmpinare au răsunat, în preziua Zilei Unirii, la Biserica "Înălţarea Sfintei Cruci", din cartierul Aurel Vlaicu, păstorită de părintele paroh Laurenţiu Giurgea. După slujbă, a urmat în curtea bisericii, sub frumoasa fulguială, un program muzical de vechi cântece, susţinut de elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 10, din cartier, spectacol-omagiu pentru Unire.

La iniţiativa liderului formaţiei de muzică veche Kalofonis, diaconul Nelu Stase, au fost invitaţi şi au răspuns cu bucurie membri ai Filialei Galaţi a Asociaţiei Culturale "Tomis" Constanţa, în uniformele Gărzii Cuza, care ridică Galaţiul la nivelul oraşelor cu gărzi de epocă. Prin proiectul câştigat de Asociaţia "Danubiana", s-a ajuns la un total de 18 uniforme, pe care voluntarii se oferă să le poarte, iată, şi pe vreme aspră, la care se adaugă două uniforme confecţionate de voluntari pe banii lor, plus două costumaţii civile, de epocă.

Voluntarii, gălăţeni de profesii diferite, sunt legaţi de pasiunea reînvierii istoriei, cu epoleţi, puşti, ceaprazuri, eghileţi, opinci, brandemburguri, săbii (autentice!) şi pompon. Primul prezentat a fost preşedintele filialei, Teodor Bolea, absolvent al unei şcoli de gladiatori la Roma, acum în uniformă de sublocotenent de vânători, cu pălărie cu pană de cocoş, inspirată din cea a bersaglierilor italieni. A urmat vicepreşedintele filialei, col. (r) Adrian Tăbăcaru, care a evocat figura pârcălabului Cuza. Col. (r) Aurelian Niculescu, în uniformă de grănicer din vremea domnitorului Cuza, a fost alături ("boală" de familie) de fiul său Andrei, tânăr infanterist din Marină. A prezentat, "în premieră pe ţară", o uniformă de jandarm călare al Moldovei, de inspiraţie franceză şi austriacă, psihologul-cavalerist şi instructor de tir cu arcul Sorin Stroiu, de la Asociaţia "Kavalcada". Valeriu Moise, fost lucrător în Ministerul Justiţiei, a întruchipat un soldat la Geniu, care a purtat drapelul cu benzile orizontale. Dorin Dumitru, de asemenea din Ministerul Justiţiei, a fost acum medic militar. Ca soldat de infanterie, pentru prima oară în public, l-am remarcat pe tânărul Marian Călin, membru "Kavalcada". Denis Deliu, tot din "Kavalcada", recent câştigător într-un concurs naţional de tir cu arcul, a fost urmat de doi "grăniceri" în opinci: Alexandru Nicoară, mecanic de locomotivă în Combinat, şi Gabriela Tăbăcaru - sora colonelului Tăbăcaru. Impozantul sculptor şi profesor Adrian Vădeanu a întruchipat un strămoş al geniştilor, dotat cu... secure. În civili de epocă au fost Mioara Cilincă şi subsemnatul.

A urmat parada şi multe-multe poze cerute de publicul extraordinar de răbdător şi curios!

Citit 1782 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Ianuarie 2022 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.