De două ori mai multe decese decât naşteri, în Galaţi
Foto: Marian Calestru

De două ori mai multe decese decât naşteri, în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cu doar puţin peste 400 de naşteri, dar cu aproape 800 de decese, decembrie 2021 a fost o nouă lună nefastă pentru populaţia judeţului Galaţi. În timp ce ne confruntăm cu o mortalitate aflată la cote ridicate, rata natalităţii este, în Galaţi, printre cele mai mici din ţară. Corelate, cele două fenomene accentuează declinul demografic şi duc la scăderea calităţii vieţii.

În ultima lună a lui 2021, în judeţul Galaţi au fost înregistraţi 426 de născuţi-vii, cu 25 mai mulţi decât în luna precedentă şi cu 17 mai mulţi faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, arată ultimele date ale Direcţiei Judeţene de Statistică. Tot în decembrie 2021, numărul deceselor s-a ridicat însă la 799, mai puţin cu 236 de cazuri faţă de luna precedentă şi cu 168 mai puţine decât în decembrie 2020. Vorbim astfel de o scădere importantă a mortalităţii, explicată însă doar prin faptul că, în decembrie 2021, ne aflam exact după valul al patrulea al pandemiei.

Astfel, lăsând la o parte supramortalitatea provocată de noul coronavirus, numărul deceselor rămâne unul ridicat. La această situaţie contribuie aşa-numita mortalitate din cauze evitabile, un indicator relevant pentru nivelul de dezvoltare al unei societăţi şi pentru calitatea vieţii în general. De ani de zile, România ocupă primul loc, în Uniunea Europeană, la mortalitatea provocată de cauze evitabile.

Sărăcia, lipsa programelor medicale de prevenţie, accesul dificil până şi la medicul de familie pentru mulţi locuitori ai judeţului şi închiderea spitalelor în perioada pandemiei sunt principalii factori care fac din judeţul Galaţi o zonă puternic afectată de rata mare a mortalităţii generale, înregistrată în rândul populaţiei.

Judeţul Galaţi iese negativ în evidenţă şi când vine vorba de rata natalităţii. Într-un raport publicat, în 2019, de Institutul Naţional de Statistică, Galaţiul apare printre judeţele cu cea mai mică rată a natalităţii pe plan naţional. La aceleaşi concluzii sumbre a ajuns şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. "Populaţia vârstnică este numeroasă, acest fapt fiind cauzat de natalitatea scăzută comparativ cu rata mortalităţii. Numărul şi ponderea mare a vârstnicilor înseamnă o nevoie crescută de servicii medicale, sociale şi medico-sociale, care ar putea constitui un obiectiv strategic important pentru această zonă. Principalele cauze de deces din judeţ sunt bolile aparatului circulator, tumorile (cazurile de cancer - n.r.) şi bolile aparatului digestiv - în special ciroza hepatică, aflată în creştere deosebită ca incidenţă. De semnalat că, la decesele prin accidente, se constată creşterea îngrijorătoare a sinuciderilor şi a omuciderilor, multe pe fond de consum exagerat de alcool", se arată în raportul de activitate al DSP Galaţi pe anul 2020.

Citit 2194 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2022 12:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.