Credincioșii gălățeni s-au închinat la moaștele Sf. Atanasie Patelarie

Credincioșii gălățeni s-au închinat la moaștele Sf. Atanasie Patelarie
Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Biserica "Sf. Nicolae şi Sf. Atanasie Patelarie" din centrul municipiului şi biserica din lemn "Sf. Atanasie Patelarie" din cartierul Micro 17 și-au sărbătorit luni, 2 mai, ocrotitorul spiritual.

Sfântului Ierarh Atanasie, originar din Insula Creta, a fost mitropolit al Tesalonicului şi mai apoi patriarh al Constantinopolului, precum şi păstor al credincioşilor de la Dunărea de Jos, la jumătatea secolului al XVII-lea.

"La biserica din lemn închinată Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, din cartierul Micro 17, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în prezenţa a numeroşi credincioşi din municipiu şi din împrejurimi. Pentru a spori bucuria şi evlavia clericilor şi credincioşilor, chiriarhul Dunării de Jos a dus din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale icoana ce adăposteşte un fragment din moaştele Sfântului Atanasie Patelarie", se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În perioada 1642-1653, Sfântul Atanasie a locuit şi a slujit la Mănăstirea "Sfântul Nicolae" din Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei. El a adormit în Domnul la 1654, în Ucraina, sfintele sale moaşte păstrându-se întregi, aşezate pe tron arhieresc, în Catedrala Mitropolitană din Harkov.

Ziua Sf. Atanasie a fost marcată, la Galați, și printr-o serie de acțiuni filantropice. De exemplu, 100 de bătrâni din cadrul Căminului pentru persoane vârstnice "Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt", precum și cei 75 de copii asistați de la Aşezământul "Sf. Vasile cel Mare" au primit o masă festivă cu produse pascale. De asemenea, în săptămâna premergătoare hramului, peste 3,5 tone de ajutoare - alimente și produse igienico-sanitare - în valoare de 14.000 de lei au fost donate în beneficiul cetățenilor ucraineni afectați de război, atât din punctul de graniță de la Isaccea, cât și a celor din zona Ismail.

Citit 2100 ori Ultima modificare Joi, 05 Mai 2022 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.