Concurenţi mai puţini, dar medii mari

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Faţă de anul trecut numărul candidaţilor a fost mai mic la Universitatea „Dunărea de Jos”, dar ultimele medii de admitere s-au păstrat ridicate * La cinci facultăţi s-a intrat pe locurile fără taxă doar cu medii peste 9,00 * Cinci olimpici au ales Galaţiul *

Primele rezultate ale admiterii la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi au fost afişate în week-end, excepţie făcând facultăţile la care s-au dat sau încă se mai dau diverse teste.

În ciuda unei concurenţe mai mici decât în anii trecuţi, ultimele medii de admitere s-au păstrat ridicate atât la buget cât şi la taxă. În plus, cinci elevi olimpici au ales anul acesta facultăţile „Dunării de Jos”.

Este vorba despre trei studenţi admişi la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor şi alţi doi la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

Cele mai mari medii de admitere

Cea mai ridicată ultimă medie de admitere pe locurile subvenţionate de stat s-a înregistrat la Facultatea de Litere, la specializarea Română-Engleză: 9,10. Aceeaşi specializare a stabilit şi cea mai mare medie de admitere pe locurile cu taxă: 8,76, o medie cu care se intra lejer la multe specializări fără taxă ale altor facultăţi din cadrul universităţii.

Medii mari de admitere au mai înregistrat, în ordine descrescătoare: specializarea Sociologie din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie (9,04), Facultatea de Ştiinţe Economice (9,02), specializarea Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Facultăţii de Litere (9,00) şi Facultatea de Drept (8,85).

În principal este vorba despre specializări şi facultăţi care au înregistrat şi cea mai mare concurenţă atât pentru locurile subvenţionate, cât şi pentru cele de la buget.

O singură facultate a avut o concurenţă mai mare decât cele enunţate anterior. Este vorba despre Facultatea de Medicină, unde admiterea se face pe baza unui examen, astfel că nu se poate face o comparaţie.

Aceleaşi opţiuni ca şi în anii trecuţi

Faţă de anul trecut, situaţia specializării celei mai „valoroase” s-a schimbat puţin, în sensul că „Sociologia” a predat coroniţa specializării „Română-Engleză” de la Litere.

În rest, pe primele cinci locuri se regăsesc aceleaşi facultăţi ca şi anul trecut, unele făcând schimb de locuri cu altele. Ceea ce înseamnă că tinerii candidaţi nu şi-au modificat radical opţiunea faţă de ce s-a întâmplat până anul trecut.

Cele mai căutate facultăţi rămân Literele, Ştiinţele Economice, Dreptul şi Istoria (în special prin specializarea Sociologie), la care se adaugă, evident, Facultatea de Medicină, care nu a încheiat încă admiterea, dar care, cu siguranţă se va situa pe un loc fruntaş la finalul acestei „întreceri” neoficiale.

În zona tehnică, aceleaşi facultăţi se află şi anul acesta în topul preferinţelor elevilor buni. Este vorba despre Facultatea de Nave, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, precum şi cea de Ştiinţa Calculatoarelor.

Cele trei au înregistrat cele mai mari medii de admitere în clasamentul specializărilor tehnice, acoperindu-şi în mare parte şi locurile scoase la concurs.

Vor fi locuri fără taxă şi în toamnă

Vestea bună pentru cei care nu au luat examenul de bacalaureat în prima sesiune este că, după toate probabilităţile, multe dintre facultăţile Universităţii „Dunărea de Jos” vor avea locuri fără taxă şi la admiterea din septembrie.

Aceste locuri se vor regăsi în special la facultăţile tehnice, însă este de urmărit şi procesul depunerii diplomei de bacalaureat în original şi la celelalte facultăţi, întrucât e posibil ca unii să se retragă.

Locurile astfel rămase libere la buget vor fi ocupate în primă fază de primii admişi cu taxă care şi-au depus diploma de bacalaureat în original şi abia apoi vor fi scoase la concurs pentru admiterea din toamnă.

Cele mai „valoroase” specializări şi facultăţi

1. Specializarea Română-Engleză, Facultatea de Litere - 9,10

2. Specializarea Sociologie, Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie - 9,04

3. Facultatea de Ştiinţe Economice - 9,02

4. Specializarea Ştiinţe ale Comunicării, Facultatea de Litere - 9,00

5. Facultatea de Drept - 8,85

Până pe 21 iulie - etapa aducerii diplomelor

În cazul în care au fost admişi la o facultate, candidaţii trebuie să îşi ducă diploma de bacalaureat în original până pe data de 21 iulie. Cei care nu îşi depun diploma de bacalaureat până la termenul stabilit vor fi declaraţi respinşi, urmând ca linia de admitere să fie coborâtă pentru alţi candidaţi.

Aceştia au, la rândul lor, termen până pe 24 iulie să aducă diploma de bacalaureat în original. Afişarea listelor finale este programată pentru 24 iulie, la ora 13,00.

Citit 1026 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.