S-a împărţit sărăcia

S-a împărţit sărăcia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Candidaţii au luat şi catedre la care altădată ar fi strâmbat din nas * Doar 66 de posturi titularizabile au rămas neocupate * Regulament în batjocură la contestaţii * 17 cadre didactice s-au titularizat după recorectarea tezelor *

Candidaţii pentru un post în învăţământ au păzit miercuri zidurile celor două centre de examen – Pedagogicul şi Marina – până la ora 22.00, în aşteptarea rezultatelor la contestaţii. Pentru unii a meritat aşteptarea, pentru alţii afişarea rezultatelor a fost motiv şi mai mare de stres.

Şi nu ne referim la cei câţiva nefericiţi care în loc să-şi vadă nota mărită, au constatat că a doua comisie a fost mai zgârcită decât prima. Este vorba de faptul că anul acesta, pentru a primi punctajul în plus, candidatul trebuia să merite minim 51 de sutimi, nu 50 câte au fost până în prezent.

Astfel candidaţi care au primit de la 7.00 la 7.50 la a doua evaluare, au rămas cu prima notă, deşi la orice concurs (fie pentru elevi, fie pentru profesori) regula era să se acorde aceste 50 de sutimi.

Chiar şi comisia de la ISJ este şocată de această decizie a ministerului descoperită în ultimul moment, dar regulile nu se discută, fie ele şi absurde. Benefic a fost că profesorii cu note peste 6.50 au primit în plus orice sutime, facilitându-li-se astfel obţinerea notei 7.00 necesară titularizării.

S-au constatat 17 astfel de cazuri de candidaţi care au obţinut note pentru titularizare după recorectarea lucrărilor. Opt dintre aceste situaţii s-au înregistrat în rândul educatoarelor. La cele 236 de contestaţii, doar 60 de note au suferit modificări, fie în plus, fie în minus. 

166 de profesori s-au titularizat ieri

Dintre cele 477 de cadre didactice care ar fi avut dreptul la titularizare, au primit repartiţie pe post doar 166. Au mai rămas neocupate numai 66 de catedre, fie în sate foarte izolate, fie pentru că respectivii candidaţi nu se îndeplineau toate condiţiile.

Aşa se face că, deşi posturile în oraş sunt extrem de puţine anul acesta, catedra de pictură de şevalet de la Liceul de Artă a rămas liberă. Candidata care a obţinut 10 la concurs nu s-a prezentat la probele practice, iar cei care au dat aceste probe n-au luat notă de titularizare.

„Ne-au ocupat posturile şi vor cere detaşare”

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă ne-a declarat că sunt cadre didactice din alte judeţe care s-au titularizat pe locurile gălăţenilor şi care vor solicita în toamnă detaşare:

„Nu mi se pare corect. Judeţele lor nu au scos posturi la concurs. Noi am încercat să alcătuim catedre şi din bucăţele ca să avem ce le da oamenilor. Ei le-au ocupat locurile, dar nu vor veni aici şi vor solicita în toamnă detaşarea pe un post care va fi scos ca prin minune în judeţul lor. Ar trebui să nu le dau acordul să se detaşeze!”, spune Resmeriţă, afirmând că sunt peste zece astfel de cazuri.

Repartizarea pe posturi a mers ieri strună la ambele centre. La ora 15.30, chiar mai devreme decât îşi propuseseră inspectorii, repartiţia se terminase.

Dacă în alţi ani concurenţii strâmbau din nas la posturile de la ţară, anul acesta bătălia s-a dat şi pentru catedre cu navetă grea, la Cavadineşti, de exemplu. 

„Au luat orice post la titularizare, pentru că speră ca la anul să se apropie de casă sau chiar să vină în oraş la pretransfer. Dacă nu se votează noua lege a educaţiei, ei se vor putea transfera de la ţară la oraş, dacă vor fi posturi”, a precizat inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu.

Citit 1943 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.