Valea Mărului: Strada Stareţa Xenia Vartic

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conlucrând larg cu toate minţile luminate din comuna sa, primarul Virgil Doca a finalizat lista cu denumirile de străzi. Este interesantă! Accentul principal, pus pe aducerea în actualitate a numelor eroilor din Valea Mărului, Mândreşti şi Coasta Văii.

În ultimul moment, o schimbare-surpriză: „Nu vreau să fiu nedrept cu nimeni, ne-a declarat dumnealui. De aceea, renunţând la o denumire cu semnificaţie mai redusă, voi pune în loc alta nouă. Numele stareţei Xenia Vartic! E, pentru noi, onorant”.

Precizăm că măicuţa – în documentele de stare civilă, Ecaterina, fiica Iftincăi şi a lui Constantin Vartic - a fost stareţă a Mănăstirii Adam în două rânduri (1948-1951 şi 1952-1956). Născută în Ciorăşti-Priponeşti, în anul 1911. A decedat la Mândreşti, în 1980. Somnul de veci, în cimitirul din acest sat.

Băneasa: Naşi „la pachet”

Luând legătura cu proprietarul  Restaurantului „La Cuţitaru”, din Bereşti, pentru închirierea sălii de festivităţi, primarul comunei Băneasa, Romeu Ion, socru mic, a fost întrebat de Adrian Cuţitaru ce vrea să facă, ce gen de petrece are în vedere?

Primarul: „Am nevoie, pentru 28 august, de sală şi de bucătărie. Mi se mărită fata şi vreau ca nunta să aibă loc în restaurantul dumneavoastră”. Adrian Cuţitaru: „V-aţi gândit foarte bine! Numai că eu, în pachetul cu sala, includ şi nunul mare!”. 

Scaune voievodale, spaţiu suficient, pereţi în „dialog” cu arta plastică. Monica Ion, mireasă; Aurelian Gachi, mire (fiul fostului ajutor de şef de post din comună, Neculai Gachi). Întrebare: pe cine credeţi că a inclus în pachetul cu sala, ca nun mare, domnul Cuţitaru? 

Găneşti: 100 pentru troiţa profesorului Cristian

* Valea Horincei, „încărcată” de intelectuali cu patriotism şi ştiinţă de carte *

Domnul Ghiţă Cristian, din Bârlad, profesor de desen, se ţine de cuvânt: sâmbătă, 14 august, troiţa dedicată de dumnealui intelectualilor din fosta comună Găneşti, de unde se trage şi el, va putea fi sfinţită. Soclul, proiectat de mâna sa, a fost turnat.

Crucea, din stejar, înaltă de 3,20 metri, este, de asemenea, gata. Ceea ce îl preocupă acum sunt suporturile pentru cele 100 de nume prin care Găneştiul „încarcă” Valea Horincei cu ştiinţă de carte, credinţă, patriotism.

Locul troiţei e la stradă, lângă intrarea în Şcoala Gimnazială Nr.1. În felul său inconfundabil, profesorul Cristian calcă  pe urmele înaintaşilor săi.

Unul dintre aceştia este preotul Gheorghe Gâdei, străbunic despre care, după unele informaţii orale, se spune că ar fi donat terenul pe care se află astăzi Unitatea Medico-Socială Găneşti (fostul Spital Rural „Regele Carol I”).

Până la prima renovare majoră a corpurilor de clădire, portretul preotului ar fi avut locul său de cinste, pe un perete important.

Citit 1192 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.