Premianţi în şcoală, picaţi la evaluarea naţională

Premianţi în şcoală, picaţi la evaluarea naţională
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un elev de la Şcoala Nr. 13 are o medie multianuală în gimnaziu de 9,14 şi media la evaluarea naţională de 3,83 * Altul de la Şcoala Nr. 11 are 2,40 la evaluare şi 7,28 - media generală în clasele V- VIII * „Diferenţele sunt mult prea mari pentru a nu verifica ceea ce se întâmplă cu aceşti elevi”, crede inspectorul general Doruleţ Resmeriţă *

Dacă priveşti cu atenţie lista cu ierarhia judeţeană  pentru admiterea la liceu constaţi diferenţe surprinzătoare între mediile pe care elevii le-au obţinut în cei patru ani de gimnaziu şi mediile de la tezele cu subiect unic şi/sau evaluările naţionale.

Cum aceste diferenţe ating pe ici pe colo şi 5-6 puncte,  rămâne de discutat cât de bun este acest sistem de admitere, în condiţiile în care, la repartiţia computerizată, departajarea se face la sutime, nu la distanţă de un punct, două, trei…

Poate cea mai şocantă situaţie este a unui elev care a terminat clasa a VIII-a la Şcoala Nr. 13 – una dintre unităţile de elită ale Galaţiului şi nu o instituţie din mediul rural, unde astfel de diferenţe sunt cumva explicabile.

Copilul respectiv a reuşit performanţa să obţină o medie generală multianuală de 9,14, în schimb în clasa a VII-a, la tezele cu subiect unic abia a reuşit să ia o medie de 5,02, iar într-a VIII-a la evaluarea naţională are media 3,83 (4,12 la română şi 3,55 la matematică).

Surprinzător este şi faptul că subiectele la evaluare nu au fost deloc dificile, iar corectarea tezelor s-a făcut cu profesorii din unităţile şcolare respective.

În condiţiile în care, cu notele de la examene, respectivul elev s-ar fi situat la coada listelor de admitere, media foarte mare de la gimnaziu i-a asigurat un loc călduţ la un liceu unde întotdeauna locurile au fost ocupate încă din prima etapă – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto).

De la 2 la 7

Nu numai la Şcoala Nr. 13 ne confruntăm cu un asemenea caz. Şi la Şcoala Nr. 11, un candidat a obţinut 3,70 la tezele cu subiect unic, 2,40 la evaluarea naţională şi a avut o medie multianuală de 7,28.

La Şcoala Nr. 2, un elev cu o medie multianuală de 7,57  la cele două examene a fost capabil doar de 3,37 şi de 2,71.

Şi în mediul rural e la fel

Şi elevii din mediul rural ne-au oferit acelaşi gen de „surprize”. Un absolvent al Şcolii din Fârţăneşti are la tezele cu subiect unic 6,70, la evaluarea de-a VIII-a 2,97, iar media multianuală 8.02. La Pechea, există un alt copil cu o medie gimnazială de 8,31, dar la examene abia a luat 4,85 şi 4,62.

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă susţine că astfel de diferenţe nu sunt normale şi a dispus să se facă o analiză a tuturor acestor situaţii, pe care a promis că o va face publică: „Diferenţele sunt prea mari  pentru a nu verifica ceea ce se întâmplă cu aceşti elevi.”

Citit 1551 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.