Salariile profesorilor români, de mizerie

Salariile profesorilor români, de mizerie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

E normal ca la un curs unde au participat profesori de mai multe naţionalităţi, una dintre discuţii să fie legată de numărul de ore al normei didactice şi despre salarii.

La cursul de formare de la Universitatea din Gratz, la care a participat şi profesorul Romeo Zamfir de la CNVA, au mai fost cadre didactice din învăţământul preuniversitar din Finlanda, Grecia şi Spania.

„Am aflat că norma didactică este de 21 ore şi salariul de 2.000 euro în Austria, 20 de ore şi 1.350 euro în Grecia, 18 ore şi 2.500 euro în Spania; în Finlanda au un alt sistem, cu module de 90 minute care echivalează tot cu 20 ore pe săptămână şi salariul în medie de 2.000 euro, iar în România eu le-am spus că norma e de 18 ore şi salariul de 250 euro (toate salariile sunt după aplicarea taxelor, adică ceea se ia în mână, cum spunem noi)”.

„Pe fondul crizei, în toate ţările au avut loc în ultimul timp micşorări de salarii cu următoarele procente 20 la sută în Grecia, 6 la sută în Spania, iar în Finlanda şi Austria, micşorările de salarii au fost cu 10 la sută”, povesteşte Romeo Zamfir.

Cum să nu te apuce frustrarea când la acelaşi număr de ore profesorii din Spania sunt de zece ori mai bine plătiţi decât cei din România?

Citit 1452 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.