Apă-Canal i-a tăiat apa unei asociaţii cu debit zero

Apă-Canal i-a tăiat apa unei asociaţii cu debit zero
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 150 de familii din I. C. Frimu au rămas fără apă potabilă, deşi sunt cu plăţile la zi către Apă-Canal * Asociaţia de proprietari din care fac parte are doar penalităţi de întârziere, din care a plătit o parte * Diferenţa, pe care o eşalonase în 19 rate, spera să o poată şterge în baza Legii 175 * Apă-Canal nu a mai stat, însă, la discuţii *

Asociaţia de Proprietari nr. 280 din cartierul I. C. Frimu a rămas fără apă potabilă miercuri dimineaţă, cele 153 de familii din asociaţie primind apă doar pe timpul nopţii, între orele 22.30 şi 6.00. Asta cu toate că debitul lor către societatea furnizoare, Apă-Canal, este zero!

Penalităţile de întârziere sunt, însă, motivul pentru care au rămas pe uscat. „Pe data de 31 mai 2010, Asociaţia de Proprietari nr. 280 a cerut reeşalonarea penalităţilor în 19 rate, însă nu a respectat angajamentul de plată şi, prin urmare, a fost restricţionată”, a explicat, ieri, societatea.

Asociaţia a efectuat, totuşi, depuneri în contul penalităţilor. „Am plătit 3.200 de lei cu titlu de penalităţi, pentru a putea semna un grafic de eşalonare a diferenţei. Apoi, împreună cu Apă-Canal, am convenit ca restul de 37.658 de lei să fie plătit în 19 rate de câte 1.982 de lei”, a declarat administratorul Asociaţiei 280, Valentina Porcăraşu.

Luna trecută, însă, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea 175 din 2010, care prevede ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere de populaţia cu venituri lunare mai mici de 1.000 de lei pe membru de familie.

Imediat, Valentina Porcăraşu, la fel ca majoritatea administratorilor de asociaţii de proprietari din Galaţi, a încetat să-şi mai plătească penalităţile, în speranţa că le va putea şterge. Mai mult, femeia şi-a recunoscut intenţiile – legale, de altfel – într-o declaraţie pe care a oferit-o cotidianului „Viaţa liberă” în urmă cu două zile.

„La Apă-Canal, sunt la zi cu plata facturilor, deci am debit zero. În schimb, am penalităţi de întârziere. Până să apară Legea 175, am mai plătit din penalităţi, de teamă să nu rămân fără apă potabilă, aşa cum ameninţa societatea. Mi-am asumat şi un grafic de eşalonare a penalităţilor, însă acum, că a apărut legea, nu le mai plătesc”, declara, la începutul acestei săptămâni, administratorul Asociaţiei de Proprietari nr. 280, Valentina Porcăraşu.

Acum, locatarii sunt revoltaţi peste măsură. „Noi ne-am plătit apa lunar, asociaţia are debit zero la Apă-Canal şi, totuşi, am rămas fără apă rece. Eu şi alţi vecini de-ai mei nu avem nici apă caldă pentru că ne-am debranşat de la Apaterm şi am ales să ne montăm centrale termice. Acum e caniculă, venim de la serviciu, cu ce ne spălăm?”, ne-a spus unul dintre proprietarii din Asociaţia 280.

Replica Apă-Canal este stupefiantă: asociaţia nu va fi realimentată cu apă 24 de ore din 24 până când nu îşi va respecta angajamentul de plată a penalităţilor.

Asta cu toate că, în urmă cu doar două zile, directorul general al societăţii de distribuţie a apei, Gelu Stan, declara că va respecta Legea 175 privind ştergerea penalităţilor, chiar dacă va cere tone de documente justificative pentru asta. Sperăm că declaraţia administratorului, apărută în ziarul nostru, nu are nici o legătură cu această schimbare a deciziilor.

Mai trebuie amintit faptul că, la 1 august, Apă-Canal şi-a reorganizat Serviciul de Monitorizare Clienţi şi Debranşare, schimbând şi regulile de constrângere a consumatorilor să-şi plătească facturile. Lor nu li se mai taie apa în funcţie de volumul datoriilor, ci în funcţie de vechimea facturilor neachitate, dacă ea depăşeşte 190 de zile.

Modificarea regulilor a impus actualizarea listei datornicilor. În ea au încăput 50 de asociaţii de proprietari cu facturi mai vechi de 190 de zile. Între aceste 50 de asociaţii nu se află, însă, şi Asociaţia 280 din I. C. Frimu.

Citit 2276 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.