Cum să ne luptăm eficient cu depresia

Cum să ne luptăm eficient cu depresia
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

De ce să ne oprim o clipă asupra depresiei? Poate pentru că este boala secolului sau fiindcă pandemia de COVID-19 a adus o creștere cu până la 25% a numărului de pacienți cu această boală, potrivit revistei Galenus. Deși ne este greu să acceptăm că un apropiat a făcut depresie sau chiar noi înşine am putea fi afectaţi de ea, trebuie să înțelegem că depresia apare din lipsa socializării, din cauza singurătății, a unei decepții sau a unei pierderi, precum moartea cuiva drag, concomitent cu epuizarea la locul de muncă sau încercarea de adaptare la un program haotic de lucru.

Depresia clinică diferă de procesul de doliu instalat după pierderea unei persoane dragi, după separare sau divorț, însă aceștia pot fi factori contributivi la viitorul diagnostic. Acest tip de depresie, care variază între moderat și sever, cel din urmă durând o perioadă lungă de timp, are un număr ridicat de simptome frecvente, printre care enumerăm: pierderea energiei și a interesului pentru activitățile zilnice și pentru viață, tristețe, pierderea poftei de mâncare sau, după caz, îngrășarea excesivă, dificultăți de concentrare, adică nu mai poți urmări un film sau citi o carte pentru că te copleșesc gândurile, autocritică, sentimente de disperare, izolarea de ceilalți, dificultăți în luarea deciziilor și ideație suicidară. Închiderea în sine, precum am menționat anterior, te determină să îți anulezi planurile cu prietenii sau să nu ceri ajutor specializat când tocmai acest lucru îți poate aduce cu adevărat alinare.

Depresia nu este un fenomen care li se întâmplă persoanelor ”ciudate” sau ”nebune”. 25% dintre femei și 12% dintre bărbați se vor confrunta cu un episod depresiv major în cursul vieții. Cu precădere, bărbații sunt mai predispuși la comiterea de acte suicidare.

Însă, dacă ai pe cineva aproape care este dispus să te ajute, fie chiar și la un apel distanță, acest lucru îți poate salva viața, pentru că te poate ajuta să îți aduni gândurile și să ceri ajutor de specialitate.

În stadii severe, este nevoie de internare 

În general, această afecțiune poate fi contracarată doar cu tratament medicamentos, iar în stadii severe este necesară internarea în spital pentru a putea fi stabilit cum răspunde pacientul la medicamentația dată. Astfel, se poate potrivi medicamentația conform răspunsului pe care îl are pacientul asupra ei. Stadiile severe implică idei suicidare, care pot pune pacientul în pericol, întrucât inamicul pacientului este chiar mintea sa, de aceea trebuie să fie sub observația personalului medical specializat. Deși pacienții au relatat că gândurile negre au dispărut după patru săptămâni de tratament, acesta nu se întrerupe brusc, fiindcă gândurile pot reapărea, împreună cu celelalte simptome frecvente. Să nu uităm că ideile și gândurile negative nu dispar complet, iar medicamentația poate elimina doar câteva dintre ele, în cea mai mare parte ținând pacientul într-o stare de moleșeală. Astfel, consilierea psihologică de către un psihoterapeut acreditat poate face cu adevărat o diferență în felul în care privești lucrurile și puteți întocmi, de comun acord, un plan pentru a monitoriza stările, pentru a depista îmbunătățirea sănătății tale mintale.

Cu toate că unii pacienți își revin în decurs de şase luni, acest fenomen neplăcut poate dura până la câțiva ani. O persoană în cauză care s-a vindecat a relatat că  de ajutor în acele momente grele de îndurat au fost mângâierea bunicii și blândețea cu care o trata. Dacă ai parte de o familie care nu te desconsideră ca fiind un om ”nebun”, ci doar un om bolnav ce necesită ajutorul din partea ei, atunci discuțiile în familie sunt cruciale.

Exersarea unei gândiri pozitive, crucială

Mai mult, exersarea unei gândiri pozitive poate veni la pachet cu repetarea unor afirmații pozitive, respirația, mirosirea unui parfum și băutul apei cu înghițituri mici. Toate acestea pot destresa mentalul, concentrând atenția la cu totul altceva. Afirmațiile pozitive repetate de n ori te pot face să le crezi și tu și să te consideri asemenea felului în care te descrii. De aceea, se spune că o minciună repetată de 1.000 de ori devine un adevăr. Universul negativ al gândurilor din mintea ta poate fi combătut, printre altele, și cu un program de lucru foarte minuțios, întrucât întreaga ta concentrare va fi pe îndeplinirea sarcinilor, uitând de gândurile care te copleșesc. Astfel, o practică bună este și scrisul în jurnal, detalierea bucuriilor pe care le ai în ziua respectivă, și implicit, identificarea a cinci lucruri pentru care ești recunoscător. Scrie, scrie, scrie! Pe lângă un program de lucru ordonat, se aduce în discuție și un program de somn adecvat, adică a dormi și a te trezi la aceleași ore în fiecare zi. Nu te opune stărilor tale: cu cât opui mai mare rezistență, cu atât ele vor deveni mai covârșitoare, așa că ai răbdare cu tine, vorbește-ți frumos și continuă-ți activitatea, deoarece, dacă nu le ignori, ele îți vor acapara mintea. Nu în ultimul rând, trebuie să apreciezi progresul, să îl contabilizezi, fiindcă da, depresia este trecătoare, nu te va însoți toată viața. Așadar, vei observa că distanța dintre stări se va mări: vei avea o stare proastă de trei ori pe zi, apoi o dată pe zi, apoi două săptămâni bine și o săptămână rău. În orice caz, se vor rări și vei începe să apreciezi momentele frumoase din viața ta.

Când viața nu-ți mai este dragă, cere ajutor și ascultă sfaturile familiei, căci ei îți vor binele. Nu ezita să mergi la medic și nu uita: nu trebuie să fugi de probleme deoarece nu vor rămâne cu tine pentru totdeauna. Totul este efemer, la fel ca afecțiunea ta! Capul sus și privirea înainte!

Anca Miron

Citit 822 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2022 09:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.