Suspiciune şi durere la repartiţia pe posturi

Suspiciune şi durere la repartiţia pe posturi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Solista Teatrului Muzical Lăcrămioara Platon se plânge că a fost nedreptăţită la proba practică a examenului de titularizare pe catedra de canto * Un candidat şi-a „pierdut” postul pe drumurile dintre liceu şi ISJ * Anul acesta, la concursul de suplinire din august, profesoara Rodica Koler, naşa unei candidate, s-a aflat în comisia de examen care s-a susţinut numai oral * Aceasta susţine că nu i s-a părut în neregulă să-şi examineze fina, atâta vreme cât cei de la ISJ au scăpat din vedere să-i ceară declaraţie pe proprie răspundere *

Angajările pe posturile libere de la Liceul de Artă au un statut special, necesitând şi o probă practică ce se organizează, bineînţeles, cu o comisie cu profesori din cadrul liceului.

Neexistând posibilitatea să poţi contesta rezultatul obţinut (fiind considerată probă orală) şi pentru că lumea artistică din Galaţi e una destul de mică, unde toţi se cunosc între ei şi, în plus,  au avut ocazia să intre în diverse conflicte sau să lege prietenii, se nasc tot felul de suspiciuni legate de modul în care sunt organizate concursurile.

Fina dă examen cu naşa

Chiar dacă sesizarea trimisă pe adresa redacţiei este anonimă, ni s-a confirmat faptul că anul acesta în comisia de organizare a examenului de suplinire calificată pentru muzică specializată s-a aflat profesoara Rodica Koler, întâmplător sau nu naşa unei candidate, Gabriela Duţu.

În sesizare se mai precizează că fina Gabriela Duţu predă în Liceul de Artă de 12 ani ca suplinitor. Anul acesta s-a prezentat pentru prima dată la examenul de titularizare, dar după ce a citit subiectele a predat foaia şi a ieşit din sală.

Lucru care se poate verifica pe site-ul www.titularizare.ro de către oricine. La examenul de suplinire din august, Gabriela Duţu a primit nota 9.00, şi acest lucru confirmându-se pe acelaşi site.  

Inspectorul general-adjunct Onuţ Atanasiu susţine că nu ştia de acest lucru şi că acum nu se mai poate face nimic. Profesoara Rodica Koler susţine că nu a ascuns  faptul că respectiva candidată este fina ei:

„Nu m-a întrebat nimeni, aşa că nu mi s-a părut un lucru anormal. De obicei, se luau acele declaraţii pe proprie răspundere, dar acum nu mi s-a cerut nimic de la ISJ. Concurenţa nu a fost mare, au fost doar doi candidaţi”.

Cine are de dat seamă, să dea.

Un solist bun este un profesor de canto bun?

Tot anul acesta, la examenul de titularizare, tot de o comisie din care a făcut parte doamna Koler a  fost respinsă la proba practică Lăcrămioara Platon (FOTO 2), solistă a Teatrului Muzical, care după un an de suplinire la acest liceu a dorit să se titularizeze.

Deşi are elevi care au obţinut rezultate frumoase la diverse concursuri naţionale şi are un CV impresionant (licenţă cu 9,91, master cu 10 şi alte cursuri cu nume mari din Germania, Italia şi Austria), a fost respinsă tocmai la proba practică şi anume la lecţia deschisă.

„Pentru că am vrut să fac treabă bună mi-am atras antipatii. Am fost urmărită un an de zile de câteva perechi de ochi, s-a notat când am venit, când am plecat. Spre deosebire de alţii, eu mi-am recuperat orele. Au intrat în clasă să mă spioneze, fără să bată la uşă şi mi-au făcut tot felul de mizerii”.

„Faptul că m-au picat la proba practică e cea mai mare dintre ele. Doamna Koler a venit cu o listă de întrebări făcute de acasă şi nu s-a lăsat până nu m-a picat. În cursul anului şcolar, tot doamna Koler mi-a luat elevii la discuţii şi i-a pornit împotriva mea”.

„Tot mi s-a reproşat că cânt prea tare în cabinet şi-i tulbur orele. Dumnezeule, dar e liceu de artă şi eu trebuia să-i învăţ pe elevi canto, cum se face asta, dacă nu ai voie să cânţi, să-i exemplifici elevului?”.

„Pentru anul şcolar 2009-2010 mi-au dat calificativ suficient pentru că am avut nişte reclamaţii de la elevi pe care a trebuit să-i adun cu forţa din baruri şi să-i duc la ore.  I-am închis cu cheia în clasă. Trebuia să fac ceva, să nu-i las de capul lor”.

„Au venit la liceul de artă să înveţe să cânte, nu să stea prin baruri. Acum sunt elevi care-mi mulţumesc că am făcut asta şi cărora le pare rău că nu voi mai preda la anul la ei”, spune solista de la Teatrul Muzical, deţinătoare a peste zece premii la concursuri de canto.

Conducerea liceului, dar şi unii profesori, susţin însă că tânăra are o calitate îndoielnică şi că nu are calităţi pedagogice:

„Nu e normal să închidă elevii cu forţa în clasă. E de o calitate îndoielnică, vorbeşte urât cu ceilalţi profesori. Am avut mai multe reclamaţii la adresa ei”, susţine directorul liceului, Ioan Tudor (FOTO 3).

Acelaşi lucru ni l-a spus şi profesoara Rodica Koler. În plus, aceasta a declarat că nu a fost singură în comisie, iar candidata nu a ştiut chestiuni elementare de anatomie.         

Moral da, dar cât de corect?

Sesizările nu se opresc aici. Anul trecut, Cristian Budescu capătă de la ISJ repartiţie pe un post de profesor de percuţie, după sesiunea de suplinire calificată din august, în urma concursului, dar la liceu nu este primit.

„M-am întors la ISJ cu hârtia şi am mers la domnul Resmeriţă, care mi-a scris personal cu mâna lui pe hârtie să mi se dea postul. Degeaba. Am fost iar la liceu, unde mi s-a spus că nu-mi vor da nimic”.

„Între timp, domnul Resmeriţă a primit un telefon prin care i s-a spus că fiind angajat al Teatrului Muzical nu-mi voi face orele. Şi a rămas ca-n gară”.

„N-am înţeles de ce au mai scos postul la concurs şi nici de ce eu nu puteam preda, fiind angajat al Teatrului Muzical, iar Mircea Grigoraş, băiatul fostului director al liceului – Dumitru Grigoraş, a putut avea două norme şi să fie şi angajatul teatrului, până în decembrie, când a fost nevoit să renunţe că nu făcea faţă”.

„Avea 37 de ore pe săptămână la şcoală, când să mai vină şi la repetiţii? Eu m-aş fi mulţumit şi cu jumătate de normă, ca să-mi pot da doctoratul”, ne povesteşte tânărul, dezamăgit.

Inspectorul general-adjunct, Onuţ Atanasiu, susţine că nu a ştiut că la Liceul de Artă erau două norme pe percuţie: „În primul rând ca să predea două norme ar fi trebuit să aibă aprobare de la noi şi nu are”.

Directorul Ioan Tudor susţine că, dimpotrivă, s-a obţinut aprobare în consiliul de administraţie al ISJ ca Mircea Grigoraş să aibă două norme. „Mi s-a părut normal ca aceste ore să le dau unui titular al şcolii, decât unui colaborator angajat cu carte de muncă la Teatrul Muzical. Oamenii aceştia sunt neserioşi. Când au turneu sau repetiţii nu mai vin la ore”, spune Ioan Tudor în apărarea sa.

Moral, ni se pare corect să-i acorzi unui tânăr profesor o şansă să câştige mai mulţi bani, mai ales că era angajatul şcolii. Dar cât de corect este ca un alt tânăr să obţină prin concurs postul afişat pe site ca fiind liber şi să nu poată să intre în posesia lui, deşi avea repartiţie legală şi validă de la ISJ?

Alte situaţii şi mai încâlcite

Tot în sesizare ni se relatează şi despre un alt caz, al unei profesoare, Diana Giurea, care anul trecut a dat la titularizare proba practică la pian, la care a fost respinsă, iar la examenul scris, pentru că nu au venit subiecte pe pian (întrucât nu era niciun candidat admis),  a dat proba cu subiecte la percuţie (disciplină pe care n-a studiat-o) şi a obţinut 6.50.

Amintim că subiectele şi corectura s-au realizat anul trecut la nivelul ISJ Galaţi. În august,  Diana Giurea susţine o altă probă practică la pian, la care este admisă. Pe baza acesteia şi a notei de la proba de percuţie, este angajată corepetitor. Încurcate sunt căile Domnului!

Directorul liceului confirmă că într-adevăr ar fi fost făcute asemenea artificii, dar: Nu am niciun amestec. Examenul a fost organizat de către inspectorul de specialitate Nicu Mihai, el să explice de ce a recurs la asemenea soluţii”, spune Ioan Tudor. 

Cam multe semne de întrebare pentru o scurtă perioadă de timp. Cine va descâlci oare toate iţele? 

Foto: Bogdan Codrescu, Sorin Pană

Citit 4292 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.