Numărul solicitărilor de ieșire la pensie a crescut. Se anunţă modificări ale condiţiilor de pensionare

Numărul solicitărilor de ieșire la pensie a crescut. Se anunţă modificări ale condiţiilor de pensionare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Anunțul făcut de Ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit căruia condițiile de pensionare se vor modifica, au speriat sute de angajați de la stat, astfel încât în ultima luna cererile de pensionare au crescut considerabil. Rămâne de văzut ce soluții va adopta Guvernul în acest context.

În luna octombrie, comparativ cu luna anterioară, un număr aproape dublu de angajați ai Ministerului Apărării Interne (MAI) și-au depus cererile de pensionare, imediat după anunțul ce prevederea modificarea condițiilor de pensionare. Și numărul cererilor depuse de magistrați au crescut considerabil în ultima lună.

După anunțul lui Marius Budăi, potrivit căruia pensiile speciale ar putea fi recalculate pe baza contributivităţii, iar valoarea lunară a pensiei ar putea, astfel, să nu mai depășească salariul, cererile de ieşire la pensie aproape s-au dublat. Potrivit datelor oficiale transmise de MAI, media solicitărilor depuse de angajații instituțiilor din subordine era de 413 lunar, iar ponderea cea mai mare provine din rândurile Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). "În 2022, până la acest moment (noiembrie 2022), a fost deschis dreptul la pensie pentru un număr total de 4.653 de beneficiari, dintre care 1.456 de persoane din cadrul Poliției Române și 510 din cadrul Poliției de Frontieră, 2.687 provenind de la alți ordonatori de credite aflați în subordinea MAI", se arată într-un răspuns oficial al MAI, primit de publicația Gândul.

Magistrații vor să iasă la pensie

Sindicaliștii din penitenciare au preconizat că o astfel de situaţie ar putea afecta grav sistemul, drept pentru care au cerut șefului statului, Consiliului Suprem de Apărare a Țării și directorului Serviciului Român de Informații să ia măsuri, pentru a nu se ajunge la o situație de slăbire a siguranței și apărării cetățenilor și de scădere a calității actului de justiție. Toate acestea, pe fondul creșterii cererilor de pensionare ce se anunță.

Anunțul făcut de ministrul Muncii a venit în contextul în care s-a discutat reforma pensiilor speciale, asumată de România în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR), proiect ce trebuie adoptat până la finalul acestui an. S-a recomandat ca toate pensiile să țină cont de contributivitate, nicio pensie să nu mai depășească salariul din timpul serviciului, iar vârsta de pensionare pentru cele șase tipuri de beneficiari de pensii speciale din România să crească treptat spre 60-65 de ani, potrivit Gândul.

Citit 1783 ori Ultima modificare Vineri, 25 Noiembrie 2022 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.