Capul de afiş la Băneasa: bolile cardio-vasculare şi etilismul cronic

Capul de afiş la Băneasa: bolile cardio-vasculare şi etilismul cronic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* „Îmi cer să le prescriu tratamente ieftine, ca să le rămână bani şi pentru pâine” *

Cum sunt văzuţi oamenii din Băneasa, din Cabinetul Medical Individual al dr. Carmen-Daniela Darie? Normal. Cu plusurile şi minusurile lor.

Dacă doriţi cifre, vă pot oferi câteva. Numărul gravidelor luate în evidenţă, 4. E de necrezut pentru o localitate ca Băneasa, unde, la sporul demografic, ar trebui să avem de-a face şi cu „contribuţia” romilor din mahalaua Slobozia.

Precaute însă, femeilor nu le mai pasă de indicatorul „natalitate”, bătând cu bună ştiinţă în retragere. Nu le mai interesează viitorul comunei. De parcă s-ar fi pus de acord între ele, au început „să-şi mai vadă de treabă”.

Aflată din anul 2007 la Băneasa, doctoriţa Darie  a călcat cu dreptul în dispensarul sanitar uman construit de Primărie. Ai cui să dai bună-ziua dacă intri în el, ai cui să te adresezi dacă te doare ceva.

Carmen-Daniela Darie (FOTO): doctoriţă prietenoasă, deşteaptă şi răbdătoare cu bolnavii. Etalon de bun-simţ.

- Ce boli macină la această oră Băneasa? am întrebat-o.

- Notaţi-le pe cele cardio-vasculare, ele ţin capul de afiş. Şi dacă tot vreţi  să aflaţi adevărul, adăugaţi la ce v-am spus şi etilismul cronic. Vă aflaţi într-o comună în care se consumă alcool în cantităţi exagerate. Vârstnici şi tineri îşi îneacă amarul în vin, în bere, în tării.

Se prezintă la cabinet şi îmi spun că îi supără nu ştiu ce, ca să constat adevărata cauză a multor suferinţe – vinul şi ţuica băute fără măsură. „Dependenţa de pahar” le dăunează mai mult decât orice.

- Aţi sărit cumva peste tuberculoză sau maladia aceasta nu mai face parte din „actualitatea” Bănesei?

- Nu mă grăbiţi. Tuberculoza, după cum ştiţi, însoţeşte sărăcia, „capitol” la care Băneasa se evidenţiază. A crescut numărul bolnavilor de TBC aflaţi pe monitoarele cabinetelor medicale de specialitate şi totodată şi în atenţia mea. La două-trei luni primesc câte-o înştiinţare de caz nou depistat. Mă refer la bolnavii activi. 

- La uşă, pe hol, lume tăcută. Aşteaptă s-o însănătoşiţi.

- Pe cât pot, am grijă de fiecare. Stându-se însă rău cu banii, le prescriu tratamente ieftine, să le rămână şi pentru pâine. O bolnavă - cu pensia de 350 de lei -, suferind de varice, hipertensiune şi insuficienţă cardiacă de clasa a III-a, mi-a cerut să-i prescriu tratament pentru trei luni. Medicamentele compensate – 750 de lei, iar reţeta simplă – 150 de lei.

Socotind câţi bani i-ar fi necesari, a apucat-o ameţeala. De unde să scoată 900 de lei? Îi tremurau reţetele în mână. M-a rugat să le revăd, să mă axez pe ce este mai ieftin în farmacii…

- Vă număraţi printre medicii cărora le pasă de cei care vin să le ceară sfatul în materie de planificare familială.

- Am, la Băneasa, pe această linie, 120 de fişe. La prima venire la mine le sesizez reţinerile şi îi ajut să le depăşească. Femeile, ele în primul rând, au încredere în cuvântul meu. Pastiluţe Marvelon, comprimate contraceptive. Le explic cum să le ia.

Ţin seama de vârsta lor, starea de sănătate, condiţiile în care trăiesc în familie. Le fac să înţeleagă că avortul trebuie evitat. Distribui prezervative, iar când este cazul, recomand contraceptive injectabile.

- Aveţi, am înţeles, un punct de vedere personal vizavi de funcţionalitatea Serviciului de Ambulanţă.

- Dar cine, vă întreb, poate cunoaşte mai bine decât noi realităţile din teren? Cred că s-ar avea mult de câştigat dacă la Tg. Bujor ar exista un medic coordonator la Ambulanţă, ca să nu spun doi. Să aibă dreptul de a elibera certificate constatatoare de deces.

La Crăciunul din 2009, mi s-a bătut la uşă, în Tg. Bujor, acasă, la etajul trei, de 6 ori („Mi-a murit cutare”, „Am găsit-o în pat, fără suflare” ş.a.m.d.). În localităţile de care răspund, 6 decedaţi! Alergătură, poliţişti, dezbracă mortul ca să-mi du seama ce s-a întâmplat... E o problemă cu decesele.

M-aş bucura să aud că s-a luat în considerare, de către autorităţi, ceea ce s-a discutat astă-primăvară, pe această temă, la o şedinţă de-a noastră, de la Direcţia de Sănătate Publică, la care au participat şi cadre cu experienţă în munca lor, de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi şi medici legişti. Colegii mei ştiu despre ce este vorba…

Citit 1718 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.