Dascălii, mai săraci ca niciodată

Dascălii, mai săraci ca niciodată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Salariile profesorilor rămân cu 25 la sută mai mici * Coeficienţii de ierarhizare sunt micşoraţi * „Profesorii nu vor mai ajunge nici  în următorii 5 ani la nivelul salariilor pe care le-au avut înainte de diminuarea cu 25 la sută”, susţine liderul FEN, Constantin Ciosu (FOTO) *

„Prin viitoarea lege a salarizării unice pe care o pregătesc guvernanţii în prezent se va bate în cuie definitiv reducerea salariilor profesorilor cu 25 la sută. Ordonanţa 118 prin care s-a prevăzut această diminuare expiră la 1 ianuarie 2011, când va intra în vigoare această nouă lege a salarizării unitare a bugetarilor prin care se diminuează coeficienţii de ierarhizare”.

„Profesorii nu vor mai ajunge nici în următorii 5 ani la nivelul salariilor pe care le-au avut înainte de luna iulie 2010. La acest lucru ar fi trebuit să se fi gândit la timpul potrivit. Acum este prea târziu să mai poată fi făcut ceva”, ne spune dezamăgit liderul FEN, Constantin Ciosu.

Coeficientul  scade la debutanţi

Conform legii care se află acum pe masa guvernului, un profesor debutant cu studii superioare de lungă durată, care beneficia conform vechii legi de un coeficient de bază de 2,10, va avea doar 1,90, din ianuarie 2011.

Profesorii  cu definitivat, studii de lungă durată şi vechime între 2 şi 6 ani, trec acum de la un coeficient de 2,20 la unul de 1,95. 

Cei cu vechime de 6-10 ani vor trece de la 2,75 la 2,56. Un profesor cu gradul II şi vechime la catedră de 6-10 ani va avea 2,69 de la 2,90.

Nu vor scăpa de diminuare nici cadrele didactice cu studii de lungă durată şi grad didactic I şi  vechime între 6 – 10 ani care vor avea 2,96 de la 3,25.

Creşte la cei cu vechime foarte mare

Singurii care vor avea coeficienţii măriţi sunt profesorii care au o vechime foarte mare în învăţământ, dar numărul acestora este mic. Unui profesor cu gradul I şi vechime de peste 35 de ani, coeficientul îi va creşte de la 3,45 la 3,61. Cei cu peste 40 de ani vechime vor ajunge la 3,79 de la 3,45. 

Dascălii cu gradul I şi peste 35 de ani vechime vor avea o creşterea  coeficientului de la 4,15 la 4,19, iar cei cu peste 40 de ani vechime de la 4,25 la 4,40.

O nenorocire nu vine niciodată singură…

Constantin Ciosu susţine că, în plus, din octombrie guvernanţii pregătesc „o nouă  avalanşă de reducere a normelor didactice”, pe lângă cea întreprinsă acum în cadrul inspectoratelor, palatelor copiilor, cluburilor sportive.

„Suntem pe marginea prăpastiei şi ni se cere să mergem tot înainte. Actualul guvern îşi propune distrugerea sistematică a tuturor sectoarelor de interes naţional. Economii se fac peste tot, mai puţin la bugetul lor de cheltuieli. Ei vor continua să-şi achiziţioneze maşini luxoase, să se plimbe în străinătate şi să arunce banii pe fereastră”, mai spune  Constantin Ciosu.

Vestea va atârna ca un bolovan la gâtul profesorilor care anul acesta se vor întoarce în cancelarii mai săraci decât au fost vreodată.

Citit 1723 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.