Folteştiul a rămas fără apă

Folteştiul a rămas fără apă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Secetă totală pentru comuna cu două sate şi 3.000 de suflete * „Trimiteţi-ne, vă rugăm, o pompă!”, face apel viceprimarul din Folteşti * Nouă tone de apă – aduse zilnic de autocisterna pompierilor * Mână criminală sau defecţiune concomitentă? * Pompele noi, valorând 44.000 de lei, trimise prin curierat rapid la Bucureşti *

Aparatura perfectă, numai că nu merge. Comuna Folteşti a rămas fără apă, iar viceprimarul Măndiţa Stănică nu poate să-şi explice misterul celor două pompe stricate subit.

„Suspectez că ar putea fi vorba de o mână criminală, care vrea să mă pună într-o lumină proastă. Pentru că eu sunt singură aici, primarul este operat”, explică telefonic Măndiţa Stănică.

Mistere în judeţ

„Am luat pompele de alimentare vara trecută. Sunt noi, în garanţie. Am plătit pe ele 44.000 de lei, din banii Primăriei, ai Serviciului Public. Nu înţeleg cum s-au putut defecta. Şi amândouă odată! Le-am cumpărat de la ˝Pompe Instal˝ Bucureşti. Unde le-am trimis miercuri dimineaţă, prin curierat rapid. În comună nu mai este apă de patru zile. Acum am mers din casă în casă şi am anunţat că vine autocisterna pompierilor”, spune viceprimarul Stănică.

Cele două pompe ar fi trebuit să deservească comuna alimentau satele Stoicani (1.700 de locuitori) şi Folteşti (1.300 de locuitori) din bazinul cu 600 de metri cubi de apă de la Stoicani. Bazin care are avizul Apă Canal pentru a putea deservi populaţia.

Situaţie de totală urgenţă

Soluţii? Deocamdată, Folteştiul este ajutat de către pompierii gălăţeni: „Ca urmare a solicitării Primăriei Folteşti, începând din 15 septembrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi asigură alimentarea cu apă potabilă a populaţiei din localitate”.

„Astfel, la Folteşti merge o cisternă încărcată cu nouă tone de apă potabilă, care să asigure consumul pentru oameni şi pentru animalele din curţi. Dacă va mai fi nevoie de apă, vom realimenta de la Stoicani”, a declarat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU.

„Vom continua alimentarea cu apă până la intrarea în normalitate”

„Această acţiune are loc deoarece  pompele de alimentare cu apă potabilă sunt defecte, iar nivelul apei din puţurile şi fântânile publice a scăzut foarte mult. Cisterna care asigură transportul apei a fost dezinfectată cu ajutorul SC Apă Canal SA”.

„Misiunea de transport de apă va continua până când vor fi reparate pompele, iar situaţia va intra în normalitate”, încheie reprezentantul pompierilor.

Încercăm şi cu pompa veche? Încercăm!

Paradoxal, dar o posibilă salvare vine de la… Brăila: „Am trimis la Brăila pompa veche, să-i fie bobinat motorul. L-au bobinat şi încercăm să-i dăm azi drumul. Dacă merge e bine, chiar dacă va funcţiona cu ceva restricţii, pentru că este un singur utilaj. Poate ne ajută cineva din judeţ cu o pompă”, speră viceprimarul.

Măndiţa Stănică nu speră ca situaţia să se remedieze prea curând: „Probabil vor suna de la Bucureşti să spună că nu au piese, că trebuie să comandă în afară. Cine ştie când vor fi gata pompele”.

Cu vara târzie în spinare, la temperaturi de peste 35°C, seceta îneacă Folteştiul în praf. Găleţile sunt pregătite, ca şi retrăirea vieţii de acum 200 de ani.

Citit 1066 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.