Gradaţie de merit, pe bază de proiect

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din anul şcolar 2013-2014 ar putea intra în vigoare o nouă metodologie de acordare a gradaţiilor de merit în învăţământ, declară preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu. Reprezentanţii ministerului şi ai sindicaliştilor discută pe marginea unei noi legislaţii privind recompensarea profesorilor cu rezultate la catedră.

Astfel, gradaţia de merit s-ar putea acorda nu în baza unui dosar cu documente referitoare la activitatea din urmă cu cinci ani, ca până acum, ci în baza unui proiect privind activităţile pe care şi le propune profesorul la ore.

Tema proiectului vizează, în exclusivitate, îmbunătăţirea activităţii la clasă, în specialitatea/specialităţile predată/predate. Sunt eligibile proiectele care contribuie la:

·    îmbunătăţirea activităţii proprii prin utilizarea metodelor interactive de învăţare-predare şi TIC, prin programe de cercetare ştiinţifică realizate în ţară sau prin cooperare internaţională, prin inovare educaţională, creaţie ştiinţifică, tehnică şi artistică, dezvoltarea competenţelor cheie şi profesionale ale colectivului de elevi, obţinerea performanţei şcolare, prevenirea eşecului şcolar;

·    dezvoltarea şcolii ca centru de resurse pentru comunitate

Proiectul propus de cadrul didactic poate fi reactualizat la începutul fiecărui an şcolar, în funcţie de situaţia încadrării cadrului didactic în unitatea de învăţământ repectivă sau în altă unitate de învăţământ.

Responsabilitatea monitorizării proiectelor propuse, în vederea obţinerii gradaţiei de merit, revine conducerii/conducerilor unităţii/unităţilor de învăţământ şi şefului de catedră sau responsabilului/responsabililor comisiei/comisiilor metodice.

Monitorizarea se realizează o dată pe an şi urmăreşte progresul proiectului prin examinarea conformităţii implementării cu obiectivele, indicatorii şi calendarul activităţilor.

Un nou mod de calcul?

Constantin Ciosu mai declară că, de la 1 ianuarie 2011, cadrele didactice cu gradaţie de merit ar putea primi beneficiul financiar calculat după o nouă formulă.

Astfel, aceşti profesori nu ar mai beneficia de un procent în plus la salariul de bază (25 la sută, cât este în prezent), ci ar fi încadraţi cu zece clase mai sus faţă de poziţia deţinută în grila Legii salarizării unitare.

Citit 1631 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.