Condamnaţi să fie clienţi Apaterm pe viaţă!

Condamnaţi să fie clienţi Apaterm pe viaţă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O familie care locuieşte de ani buni în Marea Britanie a vrut să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare şi să-şi monteze centrală pe gaze în apartamentul pe care îl deţine în Galaţi * A obţinut toate avizele necesare pentru montarea centralei, a montat-o şi, când să se debranşeze de la Apaterm, a aflat cu stupoare că nu se poate, căci apartamentul este poziţionat în zona unitară de încălzire * Familia s-a trezit în ingrata poziţie de a fi investit degeaba într-o centrală de apartament *

Elisabeta Ghirău, soţul şi copiii lor trăiesc în Regatul Unit de 7 ani. În tot acest timp, au împuternicit un vecin care să le plătească lunar întreţinerea pentru locuinţa din Galaţi – un apartament în blocul C8 din cartierul Micro 20.

În primăvara acestui an, însă, soţii Ghirău au decis să renunţe la serviciile societăţii locale de distribuţie a apei calde şi a căldurii, Apaterm, şi să-şi monteze o centrală de apartament, pe gaze naturale.

În luna februarie, atunci când au venit în ţară, au început demersurile: au făcut un proiect, au obţinut avizele necesare de la furnizorul de gaze, Gaz de France, şi au primit acordul Asociaţiei de Proprietari nr. 521 din care fac parte şi al vecinilor din scară. În aceeaşi lună au montat centrala, cu o firmă autorizată.

La sfârşitul lui aprilie, imediat după ce Apaterm a oprit furnizarea de căldură către gălăţeni şi a deschis sezonul debranşărilor, familia Ghirău i-a cerut societăţii să deconecteze apartamentul de la sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură. Răspunsul – aproape două pagini A4 de citate din legi – a fost stupefiant.

„Autoritatea administraţiei publice locale, pentru a beneficia de surse alocate de la bugetul de stat în vederea modernizării şi reabilitării punctelor termice şi a reţelelor termice, are obligaţia instituirii, prin Hotărâre a Consiliului Local (HCL nr. 166/2008, n.r.), a zonei unitare de încălzire”.

„Blocul în care locuiţi este alimentat cu energie termică pentru încălzire şi apă caldă de consum din punctul termic SC 40, Sector Micro 20. Acesta este inclus în zona unitară. Din acest motiv, nu putem elibera aviz favorabil pentru deconectarea apartamentului dvs. de la instalaţiile de încălzire şi apă caldă de consum ale condominiului racordat la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Galaţi”, se arată în scrisoarea remisă familiei Ghirău şi semnată de directorul Apaterm, George Cubasa.

În prezent, în zona unitară de încălzire din Galaţi se află câteva sute de blocuri, case, grădiniţe, şcoli, instituţii publice şi agenţi economici din Port, strada Domnească, Mazepa 2, Micro 20, Micro 16, Micro 17, strada Siderurgiştilor, Micro 38 şi Micro 39.

Aici, conductele de termoficare au fost modernizate cu bani de la bugetul de stat, iar zonele au fost declarate ca făcând parte din zona unitară de încălzire, conform Legii 325 din 2006.

Actul normativ încalcă, însă, dreptul cetăţenilor de a-şi alege furnizorii de utilităţi căci, o dată intrat în zona unitară de încălzire, oamenii nu mai au voie să se debranşeze de la sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură.

La Galaţi, de exemplu, un consumator aflat în zona unitară de încălzire este obligat să rămână veşnic clientul Apaterm, deşi poate nu este mulţumit de serviciile acestei societăţi şi ar dori să-şi încălzească locuinţa utilizând o centrală pe gaze naturale sau – de ce nu? – calorifere electrice.

Condamnaţi la un contract pe viaţă cu Apaterm, soţii Ghirău se pregătesc acum să plece înapoi în Marea Britanie. Nu pleacă cu mâna goală, ci cu o gaură în bugetul familiei de câteva mii de lei, atât cât i-a costat montarea, în van, a centralei de apartament. Cei care le-au dat avizele nu cunoşteau legea de mai sus?

Citit 2247 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.