Cine îi întinde o mână Nicoletei?

Cine îi întinde o mână Nicoletei?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimii ani, am adus în atenţia  autorităţilor judeţene şi municipale situaţia unor părinţi „disperaţi” că nu-şi pot ajuta copiii diagnosticaţi cu autism. Cea care a ajuns, recent, la redacţie, cu o astfel de durere de neexprimat în cuvinte este Olimpia Călmuc, din comuna Fârţăneşti, judeţul Galaţi.

Această mamă ne-a cerut sprijin pentru fetiţa ei - Nicoleta Mihaela Costandache, în vârstă de 5 ani, care suferă de autism  şi întârziere mintală, copila având un coeficient de inteligenţă (IQ) de 48.

Dorinţa Olimpiei este să-şi trateze copilul, deşi este despărţită de soţ, are o casă plină de nevoi şi, zilnic, doi minori o trag de mână când le este foame sau sete...

Toţi trei trăiesc dintr-un venit lunar de 557 de lei. Cu doi minori şi fără niciun sprijin din partea fostului soţ, Olimpia Călmuc mai are de dus şi crucea grea a propriei fiice care trăieşte într-o lume aparte şi pe care trebuie să o  înveţe să se deprindă cu gesturile uzuale: să rostească primul cuvânt şi să ştie să ceară ajutor măcar pentru necesităţi elementare.

Doar intenţii, nimic concret

La nivelul judeţului Galaţi nu există nicio iniţiativă în acest sens, cu excepţia „Echipei Mobile”, proiect derulat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi. Acest proiect - pentru care lucrează cinci specialişti - are în atenţie 60 de copii cu diverse probleme, una mai gravă decât alta...

E clar că orele de tratament pentru fiecare bolnav sunt nesemnificative. Mai mult, autismul necesită ore de lucru cu bolnavul şi o anumită continuitate...

Din acest motiv, ne-am îndreptat atenţia către serviciile medico-sociale oferite de Primăria Galaţi, unde sunt ceva promisiuni. „De câtva timp, lucrăm la un proiect prin care dorim să pregătim 20 de persoane care să se ocupe de tratarea semenilor cu autism, ne-a spus Viorica Palade, director al Direcţiei Administrative din cadrul Primăriei Galaţi.

Pe lângă acesta, mai există un proiect într-o fază incipientă care vizează realizarea unui program operaţional regional pentru tratarea persoanelor cu autism. Acesta din urmă, nu ştim însă când va deveni operaţional”.

Cine se ocupă de aceşti necăjiţi

Cine le întinde o mână de ajutor acestor semeni care au nevoie de puţină armonie interioară, pentru a învăţa să perceapă importanţa unui braţ întins şi rostul cuvântului „mamă”.

Pe această cale, lansăm şi o rugămintea către ONG-urile din Galaţi, în speranţa că prin parteneriatele pe care le desfăşoară cu alte ONG-uri din judeţele vecine, ar putea să sprijine - temporar - şi acest copil, integrându-l într-un program de recuperare şi de socializare. Aşteptăm un semn pe adresa electronică a redacţiei.

Citit 662 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.