Cine primeşte alocaţia pentru familia monoparentală

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Beneficiază de această alocaţie familiile formate dintr-o singură persoană cu copii în vârstă de până la 18 ani aflaţi în întreţinere şi împreună cu care locuiesc.

Venitul net lunar pe membru de familie nu trebuie să depăşească salariul minim net pe economie. Cuantumul alocaţiei este de 70 lei pentru familia cu un copil; 80 lei pentru familia cu 2 copii; 85 lei pentru familia cu 3 copii şi 90 lei pentru familia cu 4 sau mai mulţi copii.

Care sunt actele necesare

Pentru a beneficia de aceste drepturi aveţi nevoie de cerere tip care se înregistrează la Primăria localităţii; acte doveditoare privind veniturile familiei; livretul de familie completat la zi; după caz fie  hotărârea judecătorească prin care soţul /soţia este declarat/declarată dispărut/dispărută, fie hotărârea judecătorească prin care se dovedeşte că unul din soţi este arestat; dispoziţia primarului privind instituirea tutelei;  certificatul de încadrare într-un grad de handicap prezentat de familiile care au în întreţinere copii cu handicap de vârstă şcolară şi care nu frecventează şcoala.

Cum se procedează

În termen de 15 zile de la data înregistrării cererii, primarul dispune efectuarea anchetei sociale pentru verificarea situaţiei.  În termen de 5 zile de la efectuarea anchetei sociale, primarul emite dispoziţia de aprobare/respingere pe care o comunică atât solicitantului alocaţiei, cât şi Agenţiei de Prestaţii Sociale.

Dacă sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate, dreptul la alocaţia de susţinere pentru familia monoparentala se stabileşte prin dispoziţia scrisă a primarului şi se acorda începând cu luna următoare înregistrării cererii. Acordarea alocaţiei de susţinere a familiei monoparentale este condiţionată de prezenţa obligatorie a copiilor la şcoală. În caz contrar, ea se suspendă.

Citit 1012 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.