Toamnă de poveste la Galaţi

Toamnă de poveste la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Septembrie cum demult nu a mai fost – cu lumini, umbre şi ceva ploaie *

Este că nici nu mai speram la un anotimp normal? Un anotimp în care cerul să arate ca în cărţile desenate, în care ploaia să semene cu ochii de gheişă, în care iubirile să se asorteze cu mirosul de frunze încă necăzute.

Galaţi, poate că noi nu mai avem timp de poezie, dar iată, poezia şi-a făcut ea timp pentru noi. O lună întreagă, gratis, doar s-o respirăm!

Din vară în toamnă – fără tranziţie

„Într-adevăr, după o lună august mai călduroasă chiar decât iulie, trecerea în toamnă a fost destul de bruscă”, recunoaşte şi doamna Irene Zamfir, şefa Staţiei Meteo Galaţi şi continuă:

„Deşi anul acesta nu s-au înregistrat maximele anului 2007 – pe timpul lunilor de vară! -, când frecvent apăreau temperaturi precum 40-41°C, totuşi o perioadă îndelungată au fost câte 35-36°C, indicele de căldură-umezeală depăşind şi el adeseori pragul celor 80 de unităţi. Aşadar, ˝tranziţia˝ către toamnă a fost rapidă”.

Rapsodie de temperaturi

Nici gând însă ca vara să se mai întoarcă: „În sudul extrem al României este posibil ca în perioada imediat următoare să se mai înregistreze 30°C , dar la noi, la Galaţi, maximele nu vor depăşi 25-27°C. Au fost şi luni septembrie mult mai călduroase”, explică meteorologul, la Galaţi maximul istoric indicând chiar 32°C.

Iată veştile pentru aceste zile: „Începând de miercuri vremea s-a încălzit uşor, timpul rămânând frumos şi joi. Temperaturile scad de vineri, când reapar precipitaţiile – în cantităţi mici – tendinţă care se va menţine şi de-a lungul întregului weekend. Vor fi însă ploi slabe, minima lunii menţinându-se în jurul valorilor de 12-13°C, valori care vor fi înregistrate pe timpul nopţii”.

2010 cu ploi

A fost un an ploios, confirmă meteorologul, iar faptul că în iulie nu a prea plouat a fost compensat de cantităţile de precipitaţii din lunile în care era de aşteptat ca acest fenomen să apară: mai şi iunie. Cantitatea de apă în sol este, cu alte cuvinte, în parametri.

Ce fel de septembrie ne aşteaptă? „Exact toamna clasică, călduţă, cu ploi uşoare şi dese”, încheie şefa Staţiei Meteo.

Şşşşt, să rezervăm o secundă pentru acoperitul inimii cu ceva - cu umbra unui copac, cu umbra de toamnă, de Nichita Stănescu, cu umbră de cer sau cu umbra ta.

Citit 1276 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.