Patronatul și sindicatele din asigurări solicită dezbatere pentru identificarea celor mai bune soluții în privința RCA

Patronatul și sindicatele din asigurări solicită dezbatere pentru identificarea celor mai bune soluții în privința RCA
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) şi Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) solicită de urgenţă o dezbatere cu toţi factorii responsabili la nivel guvernamental şi al pieţei asigurărilor, pentru identificarea celor mai bune soluţii în ceea ce priveşte asigurările RCA, conform unui comunicat remis, luni, Agerpres.

Cele două organizaţii îşi exprimă îngrijorarea pentru consecinţele economice ce vor fi generate prin adoptarea unei măsuri riscante ca plafonarea sau îngheţarea tarifelor în domeniul asigurărilor şi solicită respectarea pârghiilor legale, realizarea unor studii de impact înainte de adoptarea unor acte normative referitoare la legislaţia RCA şi realizarea de consultări cu partenerii de dialog social pentru identificarea de soluţii in spiritul sustenabilităţii pe termen lung.

Reprezentanţii patronatului şi ai sindicatelor subliniază că, pentru ca o piaţă să fie capabilă să satisfacă nevoile tuturor la un nivel optim şi corect, este în primul rând necesar ca decidenţii politici să conştientizeze funcţionarea pieţei respective, luând în calcul toate elementele care o pot susţine sau care o pot destabiliza. "Este nevoie deci de dialog înaintea oricărei decizii care poate avea un impact major pentru toţi actorii din piaţă şi clienţii pe care îi deservesc", susţin ei.

În ciuda provocărilor şi a unui context economic extrem de dificil şi instabil, atât PIAR, cât şi FSAB consideră că industria a depus eforturi reale pentru a depăşi obstacolele şi a menţine salariaţii motivaţi, pentru a genera plusvaloare pentru clienţi şi pentru a-i proteja pe cei prejudiciaţi în accidente de autovehicule. ”Eforturile nu sunt însă suficiente fără o înţelegere din partea autorităţilor a pieţei asigurărilor, în special cea a pieţei RCA şi a consecinţelor grave ale dumping-ului practicat constant în ultimii 10 ani, care au condus la falimente majore, ale căror costuri sunt suportate într-un final de asigurătorii RCA rămaşi în piaţă, în special prin plata de contribuţii majorate la FGA şi BAAR", se mai arată în comunicat.

PIAR şi FSAB susţin necesitatea unor măsuri care să contribuie la o mai bună reglare a pieţei, însă reiterează importanţa implementării unor soluţii care să nu conducă la situaţia în care asigurătorii să renunţe la vânzarea de asigurări RCA, să ajungă la disponibilizări masive de personal sau, şi mai grav, la noi falimente, ca urmare a obligării companiilor la practicarea unor tarife prin care nu pot fi acoperite costurile.

Patronatul Industriei Asigurărilor din România - PIAR este o organizaţie patronală, constituită în anul 2020, la iniţiativa Groupama Asigurări, UNIQA Asigurari, UNIQA Asigurări de viaţă şi PAID, iar în prezent numără 5 membri, prin alăturarea ulterioară a BRD Asigurări de Viaţă.

Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) este o organizaţie sindicală înfiinţată în anul 2002, cu scopul de a realiza o reprezentativitate reală a sindicatelor la nivelul sectoarelor Asigurări şi Bănci din România, privind promovarea intereselor profesionale economice şi sociale ale membrilor de sindicat. Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci îndeplineşte condiţiile de reprezentativitate la nivelul sectorului de activitate "Activităţi financiare, bancare şi de asigurări".

Citit 1133 ori Ultima modificare Luni, 27 Martie 2023 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.