Copiii de la Grădiniţa Nr. 5, pentru a patra oară în stradă

Copiii de la Grădiniţa Nr. 5, pentru a patra oară în stradă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă ne anunţa luna trecută că, în sfârşit, s-a rezolvat problema Grădiniţei Nr. 5, deoarece Ministerul Educaţiei s-a hotărât să cumpere corpul de clădire retrocedat, în care se află deocamdată dormitoarele elevilor. Până la perfectarea contractului, Primăria urma să suporte chiria.

Am răsuflat uşurată, pentru că de trei ani la rând, în luna septembrie, am tot scris despre părinţi şi cadre didactice revoltate că le sunt scoşi copiii din grădiniţă în stradă. Însă m-am înşelat. Părinţii copiilor de la această unitate au sunat disperaţi la redacţie să-mi spună că iar vor fi evacuaţi.

„Este bătaie de joc generalizată. Ne-am săturat. La fiecare început de an şcolar, copiii noştri sunt evacuaţi, sunt duşi pe la alte unităţi. Am înţeles că este al patrulea an când se întâmplă acest lucru. Chiar nu avea Primăria 3 miliarde de lei vechi să cumpere corpul de clădire? S-a dat câte un miliard la o şcoală, numai pentru igienizări. De ce copiii noştri trebuie să suporte aceeaşi mizerie la fiecare început de an şcolar?”, ne spune  unul dintre părinţi.

„Inspectorul general ne-a spus că trebuie să ne mutăm”

Informaţia am verificat-o apoi la directoarea Grădiniţei Nr. 5, Oana Enache: „Nu înţelegem de ce o unitate de renume, la care părinţii vin să-şi înscrie copiii, deşi, de 4 ani, tot suntem împărţiţi pe la alte grădiniţe, nu interesează pe nimeni? Chiar nu există o altă grădiniţă cu program prelungit în zonă, iar oamenii au nevoie să-şi aducă copiii aici, nu la Grădiniţa Nr. 24, care e foarte departe. La noi vin inclusiv copii de la blocurile ANL din gară”, spune directoarea.

Aceasta susţine că nu mai înţelege nimic: „În vară, în urma memoriilor făcute de părinţi la toate autorităţile, a venit o comisie de la Prefectură, formată din jurişti. Aceştia ne-au trimis răspuns scris că, până pe 27 iunie 2011, nu putem fi scoşi din clădire, conform legii, deoarece instituţiile de învăţământ pot păstra cinci ani de la retrocedare locaţiile respective cu chirie”.

„Acum, domnul inspector ne-a spus că trebuie să ne mutăm, pentru că e dreptul proprietarului să-şi primească imobilul. Dar la Grădiniţa Nr. 24, unde ar trebui să ducem două grupe, sunt 150 de copii în 6 săli. Noi avem nevoie de dormitoare şi de bucătărie, iar spaţiul de acolo nu este adecvat şi nici nu vom putea funcţiona fără aviz. Este de necrezut cu câtă indiferenţă au privit autorităţile problema noastră, dacă am ajuns pentru a patra oară consecutiv la evacuare”, mai spune directoarea.

„Nici nu vreau să aud. Nu se pune problema să-mi mut copilul la Grădiniţa Nr. 24. Eu mi-am înscris copilul la Grădiniţa Nr. 5, care este aproape de casă. De asta plătesc şi eu şi alţi părinţi impozite şi taxe. Să ni se asigure condiţii”, ne mai spune supărat un părinte.

„Vor veni bani pentru finalizarea corpului nou”

Inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă ne-a declarat că ministerul s-a răzgândit: „În loc să dea 3 miliarde de lei vechi pentru achiziţionarea unui corp vechi, va da 5,7 miliarde pentru finalizarea corpului nou”. 

Aşa cum am mai scris şi cu alte ocazii, în 2007 instituţia a primit finanţare pentru construirea unui corp nou. Lucrarea ar fi trebuit finalizată în noiembrie 2009, dar nu s-a turnat decât fundaţia, pentru că nu s-a mai primit finanţare.

„Săptămâna viitoare cred că va apărea o hotărâre de guvern prin care se vor aloca fondurile necesare terminării lucrării. Sper ca Guvernul să ţină cont de faptul că mai este puţin timp până la sfârşitul anului şi să facă alocarea bugetară pe 2010-2011, cum a mai făcut. Altfel există riscul ca banii necheltuiţi până la sfârşitul anului să fie luaţi înapoi. Oricum, prioritatea în momentul în care se vor primi fonduri va fi rezolvarea problemei de la Grădiniţa Nr. 5”, promite Resmeriţă     

Acesta mai spune că va fi nevoit să evacueze dormitoarele, întrucât Primăria nu poate plăti decât 400 de euro chirie, iar proprietarul cere 700 de euro.

Citit 924 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.