Nemulţumit de modul în care s-au petrecut lucrurile în prima zi de şcoală, tatăl unui elev întors din străinătate a venit la redacţie cu jalba-n proţap. Bogdan Cristian Lefter a urmat clasele a VII-a şi a VIII-a la o şcoală din Italia, iar vara aceasta părinţii au decis ca el să continue studiile la un liceu din Galaţi.
Ca urmare, tatăl şi băiatul au făcut toate demersurile necesare la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto): au solicitat conducerii liceului înscrierea în clasa a IX-a şi au depus la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi documentele pentru echivalarea studiilor.
Tatăl băiatului ne-a declarat însă că, deşi iniţial nu au fost probleme, elevul nu a fost repartizat la specializarea solicitată, respectiv Tehnician electrician - electronist auto. Asta în ciuda faptului că reglementările prevăd că elevul poate frecventa cursurile, la clasa solicitată.
„Când am fost la secretariat să solicităm un bon cu ştampilă, pentru a prelua manualele, ni s-a spus că este înscris la profilul Mecanic, şi nu la Electronist auto”, susţine tatăl băiatului.
De cealaltă parte, conducerea Colegiului „Auto” ne-a declarat că la mijloc nu este decât o neînţelegere. Directoarea Camelia Dumitrescu ne-a spus că elevul a fost repartizat la specializarea solicitată, dar că, în catalog, este înscris în creion, până în momentul în care Centrul Naţional de Recunoaştere şi Evaluare a Diplomelor (CNRED) va trimite adresa de echivalare a studiilor.
„Elevul a primit şi manualele, pe bază de proces verbal. Aceasta e procedura, deoarece, nefiind înscrişi oficial şi neavând alt control asupra lor, ei pot oricând părăsi şcoala, cu manuale cu tot”, a explicat directoarea.
În plus, în urma evaluării documentelor şcolare din străinătate, CNRED poate considera că elevul nu este apt să urmeze cursurile în clasa pe care a solicitat-o şi, ca urmare, acesta trebuie mutat la un nivel inferior, lucru confirmat şi de conducerea ISJ Galaţi.
20 de elevi s-au întors acasă
În această toamnă, 20 de elevi întorşi din străinătate - mult mai puţini decât în anii trecuţi - au solicitat echivalarea studiilor şi înscrierea la o şcoală din Galaţi, în diverse clase.
Uneori, tinerii şi familiile lor sunt nevoiţi să aştepte chiar şi un semestru întreg, de la depunerea solicitării de echivalare şi până la sosirea documentelor, respectiv a înscrierii oficiale a elevului în catalog. Aşa fost cazul, în trecut, cu un elev de la Şcoala nr. 12.
Această situaţie se dovedeşte a fi extrem de neconvenabilă în unele cazuri. De exemplu, deoarece nu au acte oficiale de şcolari, unii elevi abia întorşi din străinătate nu îşi pot depune documentaţia pentru o bursă „Bani de liceu”, chiar dacă ar îndeplini condiţiile de obţinere a ei.