Calendar religios. Înălțarea Domnului

Calendar religios. Înălțarea Domnului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Suntem la sorocul (corok – rusă = 40) a 40 de zile de la Înviere. În toată această perioadă, Iisus S-a arătat în carne apostolilor, stând la masă cu ei, vorbindu-le și predicând mulțimii. Într-un fel, știind ce I se pregătea, a încercat să le transmită celor 12 apostoli soarta Lui viitoare și, totodată, misiunea pe care le-o lăsa moștenire: puterea Sfântului Duh și răspândirea dogmei creștine.

Învățăturile lui Iisus din această „revenire” pământeană sunt, de fapt, dezvăluirea rolului Său mesianic, „fiu al lui Dumnezeu” și „rege ales de Dumnezeu”, salvator al sufletelor eterne căzute în păcat, dar și împuternicirea pe care le-a dat-o apostolilor să-I răspândească doctrina religioasă.

Începând din secolul al IV-lea, sărbătoarea se celebrează, atât în Răsărit, cât și în Apus, la 40 de zile după Paște (într-o zi de joi). 

În popor se spune că a existat un martor la o întâlnire a lui Iisus cu 500 de evrei din popor, pe nume Ispas. El a fost un cioban fost ascuns după pietre, care a povestit mai departe ce a văzut. De aceea, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas. Martorii acestui eveniment s-au salutat prima oară cu “Hristos S-a înălţat” și replica „Adevărat S-a înălțat”. Se mai spune în Biblie că, în momentul în care S-a ridicat la Tată, purtat de doi îngeri, Hristos Și-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că va pogorî asupră-le Duhul Sfânt, ceea ce a şi făcut peste zece zile, la Cincizecime, adică de Rusalii.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională. Cu această ocazie se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

În popor există credința că, odată cu Înălțarea Domnului, se înalță și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminată încoace. Se înroșesc ouă, se coace cozonac, se fac pomeniri îmbelșugate la morminte. Armata sărbătorește cu marșuri pe muzică de fanfară și retrageri cu torțe.

Citit 753 ori Ultima modificare Joi, 25 Mai 2023 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.