Înconjuraţi de ape, dar pe uscat

Înconjuraţi de ape, dar pe uscat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De departe, cea mai gravă problemă cu care se confruntă locuitorii cartierului Micro 40 este lipsa apei potabile. Am aflat acest lucru în urma întâlnirii cu cititorii din acest cartier care a avut loc miercuri. Mai multe persoane au reclamat faptul că trăiesc în condiţii dificile după ce societatea Apă-Canal a decis să sisteze furnizarea apei potabile către anumite asociaţii de locatari din zonă care înregistrau datorii foarte mari.

Secolul XXI suferă de sete

Există însă soluţii şi chiar exemple de oameni care au reuşit să rezolve această problemă. Ei au făcut racorduri individuale şi au scăpat de corvoada apărută după ce reprezentanţii Apă-Canal au oprit furnizarea apei la asociaţiile cu datorii din acea zonă. Chiar şi aşa, ne povestesc locuitorii din zonă, mulţi nu au resurse financiare să poată comanda o lucrare pentru racorduri separate.

„Acum nu lucrez, uitaţi, mi-am cumpărat ziarul să caut anunţuri de angajare. De unde să iau câteva milioane să pot face racord separat? Cu toate că o ducem greu, noi ne-am plătit la timp facturile la întreţinere, dar asta nu a contat. Suferim acum toţi din cauza celor care nu plătesc şi nu este cinstit”.

„Trăim în România, şi avem pretenţii că facem parte din Uniunea Europeană. Ce Uniune, ce Europa, dacă noi nu avem apă pentru spălat, pentru gătit, pentru băut şi cărăm de la cisternă cu bidoanele!? Am fost peste tot şi am spus lucru acesta şi toţi mi-au răspuns că nu îi interesează. Păi trebuie să îi intereseze, pentru că suntem oameni”, ne-a spus Maria, o tânără care locuieşte în Micro 40, într-unul dintre blocurile rămase fără apă din cauza datoriilor pe care asociaţiile de locatari le au către societatea furnizoare de apă potabilă. 

„Vă daţi seama că suntem înconjuraţi de ape, oraşul ăsta este înconjurat de apă, iar noi suntem puşi să plătim şi apa cea mai scumpă şi stăm şi ca în epoca de piatră şi ne rugăm la un strop de apă. Au dispărut şi cişmelele de prin zonă. Este inuman ce se întâmplă”, a continuat interlocutoarea noastră.

Maria a mai spus că, în opinia sa, ar fi trebuit ca apa să fie oprită doar pentru cei care acumulaseră datorii şi că existau soluţii să se poată realiza acest lucru, numai că a fost aleasă soluţia cea mai simplă, dar şi cea mai nefericită.

Un alt caz este cel al unei tinere femei care ne-a explicat că s-a mutat de curând în zonă, cumpărând un apartament aici. A avut ghinionul să plătească o datorie consistentă la întreţinere lăsată de fostul proprietar pentru ca apoi să îi fie oprită apa.

„Am copil mic, m-am mutat de curând aici, iar când m-am mutat a trebuit să plătesc datoria de 170 de milioane de lei a celui care stătea aici. Am plătit, ne-am mutat şi am rămas fără apă, deşi sunt la zi. Nu este normal să fie aşa”, am aflat de la Lidia Taşcu.

Sunt şi soluţii

Continuând discuţia cu cititorii ziarului nostru din cartierul Micro 40 am aflat că sunt şi locatari ai blocurilor cărora li s-a oprit furnizarea apei care au reuşit să rezolve această problemă cu puţin efort.

„Oamenii trebuie să-şi plătească datoriile. Aşa cum plătesc la telefon, la lumină, la cablu, trebuie plătită şi apa. Iar pentru că la noi contractele sunt făcute între asociaţii şi Apă-Canal, este normal ca asociaţia să fie trasă la răspundere”.

„Eu nu cred că sunt de vină cei de la apă, oamenii care nu plătesc sunt vinovaţi, ei îşi imaginează că trebuie să vină cineva să plătească apa pe care ei o consumă. Vă dau un exemplu, de la mine de pe scară: doar de la trei apartamente sunt datorii de 330 de milioane de lei. Păi cine să plătească datoriile astea?", ne-a spus Anişoara Călin (FOTO 2).

Femeia a continuat povestind că a făcut un efort financiar, care nu a fost unul extrem de mare şi a reuşit cu câteva milioane să îşi facă contract individual cu societatea furnizoare de apă şi să se racordeze din nou la reţea.

„Nu m-a costat mult, dar a trebuit să alerg de colo - colo, să văd ce firmă face lucrări şi cu ce bani. Eu îi sfătuiesc pe toţi cei care sunt buni platnici să se unească şi să îşi facă racorduri separate”, ne-a mai spus Anişoara Călin, care este şi şefă de scară la blocul T1 din Micro 40.

Datorii astronomice

În primăvara acestui an, în luna aprilie, SC Apă Canal a decis sistarea furnizării apei potabile la 4 asociaţii din cartierul Micro 40. Este vorba despre:

·    Asociaţia 605 (blocul T1 sc.1,2,3,4) care înregistrează un sold debitor de 212.003,94 lei,

·    Asociaţia 606  (blocul T3 sc.1,2,3,4) cu o datorie de 370.121,41 lei,

·    Asociaţia 601 (Blocurile A6 sc.1,2,3, I1, sc.1,2,3,4) care are de achitat  417.822,17 lei, 

·    Asociaţia 619 (blocul B sc.1,2,3,4,5,6,7,8) cu sold debitor către Apă-Canal de 320.179,44 lei.

Citit 1051 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.