Tona de apă – mai ieftină decât o sticlă de bere

Tona de apă – mai ieftină decât o sticlă de bere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pompele de alimentare cu apă din localitatea gălăţeană Folteşti au cedat în urmă cu o săptămână. Din nefericire, problema nu era la cele două dispozitive noi, încă în garanţie. Iar diagnosticul firmei „Pompe Instal”, de la Bucureşti, aduce în discuţie pagube serioase la bugetul comunei.

„Facem din două pompe, una singură”

„Puţurile noastre sunt nisipate”, explică viceprimarul Măndiţa Stănilă. Şi continuă: „Nisipul a stricat pompele. Dacă nu denisipăm puţurile, se întâmplă acelaşi lucru.

Firma producătoare a zis că una dintre pompe este definitiv compromisă – din vina noastră, aşa că nu se mai aplică garanţia. Cea de-a doua pompă va fi reparată folosind componente de la prima. Au zis că ne-o trimit ei, dar nu ştiu dacă vine prin curierat rapid. Oricum nu va putea fi pusă imediat în folosinţă, pentru că rămâne problema puţurilor”.

Gaură de 40.000 de lei în bugetul Primăriei

Aşa cum scriam acum o săptămână, Folteştiul a achiziţionat două pompe de alimentare cu apă, noi-nouţe, acum un an, ambele utilaje costând 44.000 de lei.

Bani luaţi din bugetul Serviciului Public din cadrul Primăriei. Viceprimarul admite că: în acest moment se confruntă cu o pagubă de 22.000 de lei (pompa definitiv compromisă), plus costul reparaţiei pentru cel de-al doilea utilaj de tragere a apei.

Denisiparea – problemă de Consiliu

La aceste cheltuieli se adaugă şi cele legate de denisiparea puţurilor de la Stoicani. Viceprimarul: „Am patru firme gălăţene care vor participa la licitaţie şi care spun că lucrarea poate fi gata în două zile. Eu am luat legătura cu două dintre ele şi costurile sunt între 15.000 şi 17.000 de lei. Comisia de constatare a ofertelor se va întâlni în Consiliul Local şi vom organiza licitaţie”.

Unul dintre puţurile din Stoicani a fost reparat ultima oară în 2004, iar recepţia pentru celălalt a fost făcută în 2009.

Pompa veche – numai bună

În urmă cu o săptămână pompierii deciseseră să vină în ajutorul celor două sate – Stoicani şi Folteşti – trimiţând zilnic cisterna încărcată cu nouă tone de apă. Aceasta nu a fost însă unica sursă de alimentare din comună.

Salvarea Folteştiului a venit însă din… conservare: „Pe lângă cisterna cu apă pe care o trimite Inspectoratul pentru Situaţiile de Urgenţă, folosim şi o pompă veche – are vreo opt ani - care avea motorul ars. Am trimis motorul la bobinat, la Brăila, şi acum pompa funcţionează. Nu la fel de bine ca noile utilaje – doar la 75 la sută din capacitatea unei pompe noi. Aşa că locuitorii au apă”, asigură viceprimarul.

La discreţie

La Folteşti problema apei este de acum una clasică. De ce se tot strică pompele? „Pentru că avem un consum foarte mare. Tona de apă costă 1,5 lei, e mai ieftină decât o sticlă de bere. Lumea foloseşte foarte multă apă, udă cu ea…”, încheie Măndiţa Stănilă.

Cum să nu foloseşti dacă este aproape degeaba? Iată însă că deşi îi scuteşte pe locuitorii comunei de plata unor costuri reale, ieftineala scoate colţii pe parte de consum: pompe stricate, motoare arse, nisip în apă. Şi chiar dacă dau mai nimic pe apă, oamenii plătesc oricum defecţiunile – dar din impozite.

Citit 1933 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.