Lege care oferă posibilitatea de a călători singuri tinerilor între 16 şi 18 ani

Lege care oferă posibilitatea de a călători singuri  tinerilor între 16 şi 18 ani
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a dat undă verde unei legi care aduce schimbări semnificative în ceea ce privește călătoriile minorilor în străinătate. Potrivit noilor reglementări, tinerii cu vârsta de peste 16 ani vor avea posibilitatea de a călători singuri în afara țării pentru a-și vizita rudele, a participa la studii sau a urma tratamente medicale. Această inițiativă reprezintă o adaptare la practicile europene și un pas către simplificarea liberei circulații.

Actul normativ are în vedere reglementarea liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cu o atenție specială asupra minorilor cu vârsta de peste 16 ani. Acești adolescenți vor putea călători în străinătate fără însoțitor major, însă în baza unor proceduri specifice menite să asigure siguranța și consimțământul părinților sau reprezentanților legali.

Astfel, pentru a putea călători singuri în afara țării, tinerii trebuie să prezinte poliției de frontieră o declarație autentificată semnată de ambii părinți sau, în anumite cazuri, de părintele la care minorul este încredințat prin hotărâre judecătorească definitivă, sau acordul notarial al părintelui care deține autoritatea părintească în mod unilateral în baza unei hotărâri judecătorești definitive, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului legal. Această declarație va trebui să specifice destinația călătoriei, perioada și scopul acesteia - fie că este vorba de vizitarea rudelor, studii sau tratament medical.

De asemenea, adolescenții care doresc să beneficieze de această lege trebuie să prezinte documente justificative pentru motivul călătoriei lor. Fie că vorbim despre vizite la rude, participarea la concursuri oficiale sau tratamente medicale esențiale, aceste dovezi vor trebui să ateste necesitatea călătoriei pentru tânărul în cauză.

Citit 508 ori Ultima modificare Vineri, 18 August 2023 11:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.