Palmierii zgribuliţi cui rămân?

Palmierii zgribuliţi cui rămân?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „I-am văzut ciufuliţi zdravăn de vânt, frig şi ploaie” (profesorul Petrea Chiru) * Mulţumită unui profesor de biologie, am aflat că pe palmierii gălăţeni îi cheamă „Chamaerops Excelsa” şi au nevoie de protecţie pe timp de iarnă *

Îi înveleşte cineva?

Nu ştim ce soartă li s-a pregătit frumoşilor palmieri cu care Galaţiul s-a procopsit de la început de criză, adică de vreo doi ani încoace. Importante este că vremea nu mai seamănă în nici un chip cu cea tropicală, iar nostimele plante ornamentale care erau „duşate” zilnic, pe timpul verii cu furtunurile, au fost lăsate să înfrunte frigul şi burniţa toamnei.

Din fericire însă, avem răspuns la unica întrebare – ce neam de palmieri sunt aceştia, că pe lângă ei, sărmanii, nu apare neam de plăcuţă cu explicaţii pentru trecătorul care a cotizat cu bani pentru cumpărarea plantelor respective - cu care „jigneam” ocupata administraţie locală, în urmă cu trei luni.

Nu, nu ne-a răspuns nici Primăria, nici Administraţia Domeniul Public, Doamne-păzeşte. Ne-a explicat domnul Petrea Chiru, profesor de biologie pensionar şi avid cititor al cotidianului nostru. În rândurile următoare, vă prezentăm scrisoarea sa.

Să trăieşti mai departe, „Chamaerops Excelsa”!

„Cu câteva luni în urmă, Elena Parapiru se interesa de denumirea palmierilor de pe strada Brăilei. Întrebarea era adresată, cred, celor care se ocupă de ei. Cum mi-am amintit de ei după atât timp? I-am văzut săptămâna trecută ciufuliţi zdravăn de vânt, frig şi ploaie”.

„Palmierii despre care s-a scris făcându-se trimitere la tichia de mărgăritar a chelului, se numesc ˝Chamaerops Excelsa˝, un palmier pitic, înalt până la 6-7 metri”.

„Frunza în formă de evantai nu are ţepi laterali în lungul peţitolului, aşa cum are ruda lui – Chamaerops Humilis. Genul Chamaerops se înmulţeşte prin seminţe care germinează după 4-5 luni la temperatura camerei şi cresc foarte încet”.

„Pe timpul iernii sunt păstraţi în sere reci, de regulă, şi sunt udaţi moderat. Se transvazează la 3-4 ani, în martie. Pe perioada caldă sunt scoşi afară, udaţi abundent şi fertilizaţi de 2-3 ori pe lună. Cu stimă, Petrea Chiru”.

Mulţumim, domnule profesor!

Citit 1997 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.